Pécsi család harca a Túró Rudiért

2008. május 12. hétfő 21:00

Frissítve: 2013. augusztus 22. csütörtök 23:08

Pécsi család harca a Túró Rudiért

A pécsi Ilka Gábor éppen két évvel ezelőtt kezdett az új, Ilka Rudolf névre keresztelt túrórudi forgalmazásába, amellyel annak csomagolása miatt kisebb botrányt is keltett. A kékes-lilás színű, betűtípusaiban a Milka termékeire emlékeztető (lásd fenti képünket - a szerk.), s a természeti környezetben foltos tengerimalacot ábrázoló csokipapír miatt a Milka-termékeket gyártó Kraft Foods pillanatok alatt le is állíttatta a gyártást és a forgalmazást.

Mint azt Ilka Gábor, a harmincas éveiben járó üzletember a Pécsi Újság.hu-nak elmondta, annak idején azért vágtak bele az üzletbe, mert a jogszabályok szerint családnevét bárki használhatja cég- és terméknévként, s a Milka korábban amúgy sem forgalmazott rudit. A gyártást meg is kezdte, majd jött a próbaforgalmazás: egy hónap alatt százezer darabot adtak el, s sikeresnek ítélték a projektet.

A Kraft Foods már kevésbé.

A multi tehát közbelépett, s rövid időn belül felfügeszttette a gyártást és az árusítást, mondván, a termék csomagolása hasonlít a Milkát hosszú évek óta megkülönböztető és jellegzetes arculatra - ez pedig védjegybitorlás. Így történhetett meg, hogy - bár Ilka beadta a papírokat a szabadalmi hivatalhoz - feltehetőleg a Kraft Foods nyomására megtagadták a védjegybejegyzési kérelmet.

A Rudi története

A Budapesti Tejipari Vállalat 1968-ban kezdte gyártani. Az eredetileg szovjet édesség (a Szovjetunióban egy túró-zsír-vaj keverékkel töltött őse már létezett „Eszkimó" néven) ötlete egy KGST-országok közti tanulmányút során került Magyarországra (feltehetően Deák Antal által) és kezdetben nem aratott nagy sikert, ezért előbb a mátészalkai Zalkatej tejüzembe helyezték a gyártást, majd párhuzamosan több tröszti vállalat gyártott ezen a néven terméket, eltérő csomagolásban.
Egyetlen lajstromozott TÚRÓ RUDI védjegy volt, a Tejipari Vállalatok Trösztje javára lajstromozva.
A tröszt megszűnése után a gyártó vállalatokat privatizálták.
A rendszerváltáskor privatizált üzemek megvásárlásával a jogokat a Friesland és a Danone szerezte meg. A Danone Túró Rudija 1995 óta viseli hivatalosan a nevet. A Danone 2002 óta Lengyelországban is forgalmazza „Danio Batonik" néven, a Friesland pedig Romániában és Szlovákiában „Dots" névvel.

Ilka Gábor azonban csak nem akart behódolni. Teljesen lecsupaszította a dizájnt, a kékeslilás helyett zöld színt használt, írott betűtípus helyett csupa nyomtatottat, eltüntette a foltos állatot, s ismét védjegybejegyzést kért.

A szabadalmi hivatal azonban érthetetlen módon ismét elutasította a kérelmet.

Arra hivatkoztak, hogy az "Ilka Rudolf" elnevezés alkalmas a fogyasztók megtévesztésére. Így a hivatal osztályvezetője - Ilka Gábor szerint - önmagával került ellentmondásba, mert az első alkalommal az Ilka Rudolf terméknevet még támogatta, mondván a Rudolf kiegészítés kellően megkülönbözteti a terméket a többitől.

Értetlenkedésére Ilka csak azt a választ kapta: a hivatal munkatársának nem kell figyelembe vennie saját korábbi álláspontját.

Az üzletember nem ment bele a kicsinyes játszmákba, mint lapunknak elmondta, bírósághoz fordult, s az első meghallgatás május elején már le is zajlott. Azt szeretné elérni, hogy legalább a zöld arculattal elindíthassa a tömegtermelést, ugyanis szerinte elfogadhatatlan, hogy saját családnevével, más termékre immáron nem is emlékeztető csomagolásban nem forgalmazhatja a rudit.

A civilben takarmány-tartósító cég vezetőjeként dolgozó fiatalember hajlandó az európai bíróságig is elmenni, s mindenképpen új terméket vezet be még az idén.

(A cikk külföldi spamrobotok folyamatos támadásai miatt a továbbiakban nem kommentálható, olvasóink megértését kérjük - a szerk. 2013.08.22)

Korb Zoltán