Pécsett is nagy siker lehet az amerikai módi, itt a civil garázsvásár - NÉZZE MEG!

2012. október 28. vasárnap 10:10

Pécsett is nagy siker lehet az amerikai módi, itt a civil garázsvásár - NÉZZE MEG!

A tengerentúlon és több nyugat-európai országban is elterjedt az úgynevezett garázsvásár, ahol a megunt dolgainkat tehetjük pénzzé - vagy egy hasznosabb dologra cserélhetjük. A kezdeményezés szombaton Pécsett is útjára indult, a szervezők nem titkolt célja, hogy a multik helyett inkább a helyiek jussanak lehetőséghez, hiszen így a pénz itt is marad. Keresztbe tehet-e az adóhatóság?

Ismét fityiszt mutatnak a pécsi civilek a kereskedelmi láncoknak: a helyi termékeket, valamint kézműves árukat kínáló piacok után újabb kezdeményezés bontogatja szárnyait. A Lajtán (de főleg az Atlanti-óceánon) túl komoly hagyományokkal rendelkező garázsvásár szombaton Pécsett is megnyitotta kapuit.

Az eseménynek helyt adó Csinos Presszóban már hagyománya van a helyi vásároknak, ám a havonta megrendezett alkotói piac - az úgynevezett Aszpik - és a garázsvásár sokban különbözik egymástól.

- Az Aszpik a kézművesekről és a kistermelőkről szól, ők a piacon az általuk készített tárgyakat értékesíthetik. A garázsvásár viszont a szekrény kisöprését jelenti, mindent lehet hozni, amit eladásra vagy cserére szánnak - összegezte a lényeget Balogh Edina, a rendezvény főszervezője.

NÉZZE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT!


Mint elmondta, a vásáron a plüssmackótól a képkereten át, egészen a különböző ruhadarabokig szinte minden megtalálható.

-Az árusoktól mindössze egy e-mail-es regisztrációt kérünk, a helyszínt ingyenesen biztosítjuk - ismertette a praktikus tudnivalókat.

A szervezők elsődleges célja, hogy a vásárlók rádöbbenjenek, van élet a kereskedelmi láncokon túl.

- Legyünk annyira tudatosak, hogy ne egy multinál vegyük meg a szülinapi vagy bármilyen más ajándékot, hanem inkább egy pécsi társunkat segítsük! Arról nem is beszélve, hogy így körülbelül egyharmad áron juthatunk hozzá a termékekhez - fogalmazott Balogh Edina.

A kérdés már csak az, mit szól a kezdeményezéshez az adóhatóság? A főszervező szerint a NAV nem húzhatja keresztbe a számításaikat.

- Hasonló szabályozás alá esünk, mint a zsibvásárokban tevékenykedő kofák, ennek értelmében évi 250 ezer forintos magánjövedelemig adómentesen árulhatnak a garázsvásárokon. Ha azonban valaki otthon készített táskát árul, adószámot kell kérni. Ideje lenne, ha ezen változtatnának, hiszen így számos, öntevékeny gazdasági folyamatnak gátat szabnak - mutatott rá a hiányosságokra.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva