Online csalások elkövetőit fogták el a baranyai zsaruk

2024. február 13. kedd 09:19

Online csalások elkövetőit fogták el a baranyai zsaruk

Egy pécsi férfit károsítottak meg a csalók 2023 májusában az AnyDesk nevű alkalmazással.  

 

A kiberbűnözők telefonon hívták fel a sértettet, majd banki ügyintézőnek kiadva magukat azt állították, hogy egy ismeretlen pénzt akart levenni a számlájáról, és ezt a tranzakciót csak úgy tudja megakadályozni, ha telepít egy applikációt a mobiljára. Még abban is segítettek áldozatuknak, hogy szóról szóra elmondták, mi a teendője.

A férfi telepítette az alkalmazást, majd ezt követően elutaltattak vele 2,5 millió forintot egy, a telefonáló által megadott, „biztonságos" számlaszámra. A sértettnek csak azután vált gyanússá a dolog, hogy a tranzakciót már végrehajtotta. A pénz egy 21 éves nagykőrösi nő számlájára ment, amit a nő még aznap ki is vett a bankból, majd átadta megbízóinak.

Másnap egy másik férfit is ugyanezzel a módszerrel ejtettek tévedésbe a csalók, akik az így megszerzett milliókat szintén a nagykőrösi nő számlájára utaltatták. Ezt a pénzt azonban nem tudta felvenni a nő, ugyanis a sértett az elutalt összeg vonatkozásában visszahívást kért a bankjától, így még időben sikerült visszaszerezni a pénzét. A nő ellen pénzmosás miatt nyomoz a Pécsi Rendőrkapitányság.

A komlói nyomozók egy 16 éves fehérgyarmati és egy 59 éves sályi férfit is pénzmosással gyanúsítanak. Ők szintén számlanyitásokkal és a bűnös pénz fogadásával segítették a kibertérben tevékenykedő bűnözőket.

Forrás: police.hu