Nyolc év börtönre ítéltek Mohácson egy csalót

2021. szeptember 17. péntek 09:27

Nyolc év börtönre ítéltek Mohácson egy csalót

A Mohácsi Járásbíróság a csütörtökön megtartott nyilvános tárgyaláson a vádlottat különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette, 16 rendbeli jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt 8 év börtönre ítélte.

 

A bíróság a vádlottal szemben 27.691.472 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el, továbbá kötelezte a vádlottat huszonegy sértett részére összesen 207.032.706 forint kártérítés megfizetésére. A vádlott közel félmillió forint bűnügyi költség megfizetésére is köteles.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfi 2008. január és 2010. október 18. között egyéni vállalkozóként, azt követően az általa ügyvezetőként képviselt gazdasági társaság útján közvetítői tevékenységet látott el egy alkusz cég nevében, mely többes ügynökök közreműködésével biztosításközvetítési tevékenységet végzett.

A vádlott a jelzett időszakban, a tevékenysége során kizárólag az alkusz cég által kínált biztosítási lehetőségeket ajánlhatta az ügyfeleknek, nem volt jogosultsága arra, hogy az ennek során megkötött biztosítások fejében az ügyfelektől pénzt vegyen át vagy adjon át részükre.

A vádlott ügyfeleinek, és az általuk megismert újabb személyeknek a bizalmát kihasználva a sértetteket megtévesztette, célja a pénzük megszerzése volt, az átvett pénzeket saját céljaira, illetve más személyekkel szemben fennálló tartozásainak kiegyenlítésére fordította.

A vádlott több mint 290 millió forint kárt okozott a tevékenysége során összesen huszonkét sértettnek.

Az ügyész három munkanapot tartott fenn a fellebbezés esetleges előterjesztésére, a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be az ítélettel szemben elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése végett, így az ítélet nem jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék