Nyílt provokációnak tekintik a homoszexuálisok pécsi felvonulását, közmeghallgatást követelnek

2021. június 30. szerda 09:06

Nyílt provokációnak tekintik a homoszexuálisok pécsi felvonulását, közmeghallgatást követelnek

A pécsiek nyugalmat akarnak, nem kérnek a provokációból címmel közleményt adott ki a Fidesz-KDNP-ÖPE frakciószövetség, amelyben felszólítják Péterffy Attilát, Pécs polgármesterét, tartson közmeghallgatást a homoszexuálisok pécsi felvonulása ügyében. A homoszexuálisokat pedig arra, zárt körben, saját maguknak szervezzék a rendezvényüket.

Amint arról beszámoltunk, a homoszexuálisok szeptember 18-ra hirdették meg pécsi felvonulásukat, dacára annak, hogy a tavalyi, végül a járvány miatt lefújt rendezvényük terve is óriási közfelháborodást váltott ki.

Az ellenzők az aláírásgyűjtést is felfüggesztették, amelyekkel azt szerették volna kikényszeríteni, hogy Pécs balliberális városvezetése tartson közmeghallgatást a homoszexuális felvonulás ügyében.

Kővári János, a KDNP-ÖPE frakcióvezetője kezdeményezésére elindult aláírásgyűjtés papíralapú íveken zajlott, s rövid idő alatt több ezren csatlakoztak hozzá.

Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint legkevesebb hatezer aláírásra van szükség a közmeghallgatás kitűzéséhez.

A világhálón ugyanakkor továbbra is aláírható maradt a homoszexuálisok felvonulása elleni tiltakozó petíció, amelyet eddig már több mint tíz és félezren írtak alá.

A homoszexuálisok bejelentése után - mely szerint szeptember 18-án vonulnak fel Pécsett - közleményt adtak ki a nemzeti oldal pécsi politikusai.

Az Fidesz-KDNP-ÖPE frakciószövetség a következőket írta: 

"2020-ban tízezrek fejezték ki tiltakozásukat és felháborodásukat az akkor meghirdetett Pécs Pride felvonulással szemben, ennek ellenére, szomorúan tapasztaljuk, hogy a szervezők újra bejelentették hasonló szándékukat.

Ez a provokatív felvonulás a legkevésbé sem az eltérő identitások kölcsönös elfogadást segíti elő, helyette sokakban éppen ez a fajta köztéri demonstráció kelt ellenérzést, megbotránkozást, sőt, ellen agressziót szül, ami számunkra ugyancsak elítélendő.
Magyarország alkotmányos demokrácia, ahol senkit nem érhet agresszió vagy hátrányos megkülönböztetés a nemi kisebbséghez tartozása miatt éppúgy mint a többséghez tartozása miatt.


A felvonulás azonban sokakat erkölcsi, vallási, világnézeti meggyőződésében nyíltan sértő provokatív rendezvény. Sérti a közszemérmet és a közerkölcsöt, különös tekintettel a kiskorú gyermekekre nézve.

Ezért felszólítjuk a Pécs Pride szervezőit, hogy rendezvényüket saját maguknak szervezzék, zárt körben, csak 18 év felettiek részvételével!

A többségi társadalmat pedig arra kérjük, hogy az eseménnyel kapcsolatban ne üljön fel semmilyen provokációnak.

Péterffy Attila polgármestert felszólítjuk, hogy haladéktalanul hívjon össze közmeghallgatást az ügyben és tegye lehetővé, hogy a pécsi polgárok véleményt nyilváníthassanak a kérdésben a helyi demokratikus eszközök, például helyi népszavazás útján. Pécsnek biztonságra, nyugalomra és végre a városvezető baloldali koalíció munkájára van szüksége, nem nyílt provokációra", olvasható a közleményben.

Képünk archív felvétel.

M. B. - Fotó: MTI