Nem mindennapi élmény lesz: pécsi diákok is virtuális sétát tehetnek a világűrben

2022. április 30. szombat 19:34

Nem mindennapi élmény lesz: pécsi diákok is virtuális sétát tehetnek a világűrben

Egy izgalmas nemzetközi projektben vehetnek részt pécsi általános iskolás tanulók. A SpaceBuzz elnevezésű program célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését többek közt a természettudományi és a műszaki területek iránt, illetve felhívják a figyelmet bolygónk megóvására, a környezet védelmére. Az ANK 1. számú általános iskola tanulói a napokban Zánkán egy virtuális űrsétát is tehetnek majd.


A holland űrhajós, André Kuipers kezdeményezésére elindított SpaceBuzz ingyenes oktatási projekthez csatlakozott a Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti iskola 1. Sz. Általános Iskolája nyolcvannyolc tanulója.

A Magyarország, Hollandia, Franciaország és Olaszország részvételével zajló program elsődleges célja, hogy felkeltse a jövő nemzedékének érdeklődését a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai tudományterületek iránt. Ehhez dolgozták ki a megfelelő tananyagot és az inspirációt.

A hatodik leckét (küldetést) követően a virtuális valóság segítségével űrutazáson vehetnek részt május 5-én, csütörtökön Zánkán azok a gyerekek, akik a tanultakból sikeres vizsgát tettek. A fiataloknak részük lesz ugyanabban a csodálatos látványban, amely eddig kevesebb mint 600 űrhajósnak adatott meg.

- Ösztönözzük és tanítjuk a gyerekeket a világűrrel, Földünkkel és a technológiával kapcsolatos ismeretekre. Az olyan 21. századi készségek fejlesztése, mint a kommunikáció, a problémamegoldás, az együttműködés és a kreativitás, fontos elemei a programnak - mondta el lapunk érdeklődésére Soványné Varjas Zsuzsanna felkészítő tanár, a projekt pécsi megvalósítója.

A SpaceBuzz jól illeszkedik az ANK 1-es suliban évek óta megvalósuló tehetségprogramhoz, a robotika tagozat munkájához, amelynek alapja szintén a tapasztalatok útján történő tanulás. Örökös Ökoiskolaként pedig szem előtt tartják a klíma- és környezetvédelem fontosságát.

- Hatalmas volt az érdeklődés a 9-14 éves diákok körében. Az érintett, 10-12 éves korosztályból több mint 200 gyermek szeretett volna részt venni a programban. Bízunk benne, hogy a SpaceBuzz ingyenes oktatási projekt folytatódik, így mindenki részese lehet ennek a nem mindennapi kalandnak - fogalmazott Soványné Varjas Zsuzsanna.

A tanárnő szerint fontos, hogy a felnőttek felhívják a gyerekek figyelmét a Föld megóvására.- A mostani negyedik, ötödik osztályos tanulók életében már az óvodás kortól szerepet kapott a környezettudatosságra való nevelés. Évről évre egyre több lépést tesznek meg környezetük tisztasága, védelme érdekében. Bár a belső késztetésük nagy, nem mindenkinél tudatos ez a tevékenység. Nekünk felnőtteknek a feladatunk, hogy megmutassuk, miért szükséges ezzel a kérdéssel foglalkozni, és hogy fenntartsuk az aktivitásukat. Az iskolában sokat foglalkozunk a témával, különböző projektekkel próbáljuk rávezetni őket a téma fontosságára - tudtuk meg.

 

Palotás Péter