Nem igaz, hogy a kormány könyékig túr bele Pécs zsebébe, az elmaradó bevétel 540 millió lehet

2020. április 07. kedd 15:32

Nem igaz, hogy a kormány könyékig túr bele Pécs zsebébe, az elmaradó bevétel 540 millió lehet

Pécs idei költségvetésének mérlegfőösszege 64 milliárd forint, a kormány járványügyi intézkedései kapcsán hozott rendeletek révén a gépjárműadóból befolyó 480 millió forint kerül az államhoz, illetve az ingyenessé tett parkolás révén a meg nem váltott parkolójegyek miatt - becslések szerint - mintegy ötvenmillió forinttól eshet el a város. Csizmadia Péter, a Fidesz városházi frakcióvezetője úgy látja, nem igaz, hogy ezzel a kormány az önkormányzatok zsebébe „könyékig" túr bele.  

 

Azt követően, hogy a kormány bejelentette, a járvány elleni védekezési alapba kell befizetni a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét, valamint, hogy a települések nem szedhetnek parkolási díjat, a balliberális polgármesterek egy része és a pártjaik szekerét toló szolgamédia lényegében azt állítja, ezzel megsarcolja a kormány az önkormányzatokat, sőt, a helyi védekezést lehetetleníti el.

A pécsi balliberálisok ernyőszervezete, a Mindenki Pécsért Egyesület a frakciói nevében kiadott közleményében többek között azt írta, hogy a kormány „az önkormányzatok zsebébe túr bele könyékig" s „hogy a kormányzat több járványügyi rendelete anyagi kárt okozott a városnak, valamint helyi intézkedéseket húzott keresztül". Meg azt is, hogy „ez az a fajta segítség, amiből inkább nem kérünk".

- Minden forintnak van helye, de az nem igaz, hogy ezek az intézkedések ellehetetlenítik a várost - nyilatkozta lapunknak Csizmadia Péter, a Fidesz városházi frakcióvezetője.

Pécs idei költségvetésének mérlegfőösszege 64 milliárd forint, a gépjárműadóból 480 millió forint folyhat be a városhoz, ez utóbbi kerül az államhoz.

A parkolási díjakból évente (a pótdíjak nélkül) mintegy 600 millió a bevétel, ám ennek csak egy kis része esik ki. Csizmadia Péter szerint ugyanis az ebből származó bevétel jelentős részét a bérletek vásárlása teszi ki, azokat pedig már megvették az emberek. Az automatáknál most meg nem váltott jegyekből valóban nem folyik be pénz, de csak addig, amíg az intézkedés érvényben marad, tehát nem az egész éves bevétel úszik el.

Az így kieső összeg Csizmadia Péter becslése szerint 50-60 millió forint lehet, tehát összességében mintegy 540 milliótól eshet el a város.

A politikus ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Pécs balliberális vezetése eddig csaknem 75 milliót költött el pluszban csak arra, hogy megnövelje a cégvezetők fizetését, a képviselői tiszteletdíjakat megemelje, valamint politikusoknak új posztokat hozzon létre, és hogy egy ügyvédcsapat átvilágításokat végezzen a városi vállalatoknál, illetve intézményeknél.

Felhívta mindamellett arra is a figyelmet az korábban szívós munkával megduplázott helyi iparűzési adóbevétel idén a gazdasági visszaesés miatt csökkenhet Pécsett, kérdés, mennyivel.

- Elképzelhető, hogy a néhány évvel ezelőtti szintre esik vissza, azonban abból a helyzetből is fel lehetett állni, s plusszal tudtak zárni a legutóbbi éveket.

Hozzátette, tény, hogy a bérleti díjak elengedése miatt is kevesebb pénzre számíthat az önkormányzat, a mérleg másik serpenyőjében viszont ott a Tüke Busz, amelynek kiadásai a kevesebb járat miatt csökkennek.

- A kormányzat akcióterve viszont éppen azt a célt szolgálja, hogy mielőbb újra lehessen indítani a gazdaságot, ami természetesen helyben is éreztetni fogja a hatását, tehát szó sincs az önkormányzatok kivéreztetéséről - szögezte le Csizmadia Péter

M. B.