Néhai dr. Meskó Sarolta tüdőgyógyász főorvos posztumusz Tüke-díjas lett - KÉPGALÉRIÁVAL

2014. január 21. kedd 20:52

Néhai dr. Meskó Sarolta tüdőgyógyász főorvos posztumusz Tüke-díjas lett - KÉPGALÉRIÁVAL

Immár tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Tüke-díj átadási ünnepséget  kedden este a Dóm Kőtárban. Az ünnepélyes átadást a hagyományokhoz híven mise előzte meg, amelynek a Székesegyház adott otthont. A díjátadóra fél 8-kor került sor.

A misét Garadnay Balázs kanonok, a kuratórium alapító tagja celebrálta. A díjátadás előtt Komáromi Alíz előadásában hangzott el Mozart: „Fogadjátok köszönetemet!" című műve. Zongorán dr. Kopjár Gábor kísérte. Őket követte Borsós István tárogató játéka, a Magyar dallamok.

A művészek után Kerényi János, a Tüke Alapítvány elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd felvázolta a XI. Tüke-díj adományozásának kuratóriumi döntését.

A döntést bemutató laudációt Németh János színművész ismertette. Bejelentette, hogy a kuratórium úgy határozott, figyelemmel kísérve a polgárok által javasolt személyek életútját, szakmai tevékenységét, hogy kiemelkedő, példaadó tevékenysége elismeréseként, a XI. alkalommal a Tüke-díjat, a polgárok szavazatai alapján 2014-ben néhai Dr. Meskó Sarolta tüdőgyógyász főorvosnak adományozzák.

Dr. Meskó Sarolta

1944. február 21-én Pécsett született. 1969-ben kapta meg orvosi diplomáját a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. 1982-től 1992-ig intézetvezető főorvos a Siklósi Városi Kórház Tüdőgondozó Intézetében. 1992-től 21 éven keresztül intézetvezető főorvos Pécs Város Egyesített Egészségügyi Intézmények Tüdőgondozó Intézetében.

Évtizedek során az asztmás és szilikózisos bányászok ezreit gyógyította. Kezdeményezte, és működésében szakmailag támogatta a gondozottak gyógyulását segítő sószobát és tornaszobát. Munkatársaival Pécs város teljes lakosságának tüdőszűrését végezte, és kitartó munkát folytatott a tüdőszűrés megmaradásáért. A Baranyai Orvosok Szociális Alapítványa kuratóriumának elnökeként támogatást nyújtott a rászoruló baranyai orvosoknak és családtagjainak.

Sajnálatos módon a díjazott már nem tudott részt venni az átadó ünnepségen, ugyanis 2013. december 21-én elhunyt. Döntését december 7-én hozta meg a kuratórium.

- Példaként gondolunk derűs lényére, hivatásszeretetére, majd küzdelmére a betegséggel szemben, amit méltósággal viselt - fejezte ki részvétét Németh János.

A díjat a néhai Dr. Meskó Sarolta férje, Dr. Lénárd László professzor vette át és fogadta az elismerést a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnökétől Habsburg Györgytől, és Kerényi Jánostól.

Dr. Lénárd László pár szóban köszönte felesége elismerését.

- Megilletődve és szomorúan, mégis örömmel állok most itt. 45 évig éltem a feleségemmel, aki csodálatos ember volt. Két dolgot tartott igazán fontosnak az életében, a családunkat és a betegeit. A halála óta sűrűn állítanak meg az utcán, hiszen százezer embert gyógyított. Biztos vagyok benne, hogy ő is nagyon örül ennek a díjnak.

NÉZZE MEG AZ ESEMÉNYRŐL KÉSZÜLT KÉPGALÉRIÁT:

 


 

Végül Habsburg György rendkívüli és meghatalmazott Európai Uniós nagykövet, a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnöke fogalmazta meg gondolatait.

- Szinte hihetetlen, hogy már túl vagyunk tizenegy szentmisén, gyönyörű ünnepségen és a lelkesedés még mindig töretlen. Nagyszerű dolog, hogy ez a város elfogadja és táplálja ezt a hagyományt, mi sem mutatja jobban, mint a rengeteg leadott szavazat. Ez a mai ünnep egyben örömteli és szomorú egyaránt. Dr. Meskó Sarolta emlékét ezúton is őrizzük és példaképnek állítjuk a jövő nemzedéke elé.  

Zárásképp Németh János elszavalta Juhász Gyula Vigasztalás című művét, majd a résztvevők közösen elénekelték a Himnuszt.

(A cikk kommentálásának lehetőségét kénytelenek voltunk megszüntetni - a szerk.)

Kapcsolódó galéria

A Tüke-díj átadása 2014-ben A Tüke-díj átadása 2014-ben

Horváth Patrícia - Fotó: Dittrich Éva