Négymilliárdos mobilbizniszt számoltak fel a NAV baranyai nyomozói - Itt a vádemelés

2022. szeptember 19. hétfő 09:31

Négymilliárdos mobilbizniszt számoltak fel a NAV baranyai nyomozói - Itt a vádemelés

A közösségi áfacsalásra szakosodott mobiltelefon-kereskedő banda összesen több mint négymilliárd forinttal károsította meg a költségvetést. A bűnszövetséget a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) négynapos nemzetközi akcióban számolta fel, most tizenegy gyanúsítottal szemben javasol
vádemelést. 

 

 

Ausztriából néhány havonta cserélt, strómanok vezette bukó cégek közvetítésével, nettó áron szerezték be a mobiltelefonokat.

Mivel a bűnözők nem fizették meg a termékimport utáni áfát, nagyon kedvező áron
tudták a telefonokat továbbértékesíteni különböző nagykereskedéseknek, a belföldi értékesítési láncolat végén pedig még az áthárított áfát is visszaigényelték.

Az importárut alig egy nap alatt átfuttatták a magyarországi cégláncolaton, és tovább is adták különböző EU-s tagországokba.


A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói az EUROPOL és az EUROJUST támogatásával számolták fel a hálózatot.

A költségvetést ért kár megtérítésére összesen több mint 2,5 milliárd forintnyi vagyont,
luxusautókat, ingatlanokat, üzletrészeket, bankszámlákat zároltak, de egy több száz milliós jogosulatlan áfa-visszaigénylés kiutalását is sikerült megakadályozni.

A kutatásokon előkerült összesen 15 millió forint készpénz mellett a nyomozók egy banki széfben további 140 millió forintot is találtak. A bűnbanda irányítóit - egy budapesti testvérpárt - a NAV kommandósai, a MERKUR bevetési egység munkatársai fogták el, mert náluk agresszív ellenállásra lehetett számítani.

A pénzügyi nyomozók 11 gyanúsítottal szemben javasolnak vádemelést üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt.

A 40 000 oldalnyi nyomozati iratanyagot a napokban küldik meg a Baranya Megyei
Főügyészségre.

Képünk illusztráció.

 

Forrás: NAV