Munkára kényszerített egy pécsi férfi egy másikat

2022. november 21. hétfő 12:49

Munkára kényszerített egy pécsi férfi egy másikat

A Pécsi Járásbíróság hétfőn napján elrendelte egy középkorú férfi letartóztatását egy hónapra munkavégzésre, munka jellegű tevékenység végzésére, egyéb szolgáltatásra, vagy jogellenes cselekmény folytatására erőszakkal vagy fenyegetéssel kényszerítve elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntette alapos gyanúja miatt. 

 

 

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított a sértett férfi helyzetét kihasználva őt 2020 nyarán lakhatás céljából befogadta, majd ezt követően különböző kerti munkákat és ház körüli feladatokat végeztetett vele.

A gyanúsított a sértettnek az elvégzett munkáért aránytalan ellenszolgáltatást nyújtott, a sértettet kihasználta.

Amikor a sértett ezt szóvá tette, a gyanúsított vele szemben agresszívvé vált, azzal fenyegette, amennyiben a munkát nem végzi el meg fogja verni, a sértettet a szabad mozgásában is gátolta, ellenőrizte.

A gyanúsított terhére rótt bűncselekmény kiemelt tárgyi súlyú, kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsított, szabadlábon hagyása esetén az eljárásban résztvevő egyéb személyek megfélemlítésével, jogellenes befolyásolásával veszélyeztetné, illetve meghiúsítaná a bizonyítást, erre tekintettel a bíróság elrendelte a letartóztatását.

A bíróság határozatát az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és védője elsődlegesen szabadlábra helyezés, másodlagosan enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása érdekében jelentettek be fellebbezést, így a végzés nem végleges.

Forrás: Pécsi Törvényszék