Mielőtt összedőlne lebontják és új tűzoltólaktanyát építenek az Engelen

2014. május 07. szerda 18:30

Mielőtt összedőlne lebontják és új tűzoltólaktanyát építenek az Engelen

1,7 milliárdból új tűzoltólaktanyát építenek az Engel János utcában, a régi, düledező épületet pedig a földszintig visszabontják. A Megyeri úti felüljáró környékén egy őrsöt is építenek, ahonnan az Urán- és Kertvárost gyorsabban elérhetik a lánglovagok.

Vagy Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének, vagy a vakszerencsének köszönhető, hogy nem dőlt össze eddig az Engel János utcában található tűzoltólaktanya, mivel az épületet már 2009-ben veszélyesnek minősítették. Akkor úgy vélték, két évig állja még a sarat megerősítés nélkül a tartószerkezet, ám az máig kitartott.


Mindeközben több terv, ötlet is felmerült a megoldásra vonatkozóan: egyebek mellett a romos laktanya megerősítése, valamint egy új építése is a város egy másik pontján, azonban egyikből lett semmi. 

ILYEN MA - NÉZZE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT: 

 

Harminckét éve adták át

Pécsett az Engel János utcai bázis megépítése előtt a tűzoltólaktanya a város szívében, a Rákóczi úton állt. Idővel azonban sem a mérete, sem a felszereltsége nem felelt már meg az elvárásoknak. A jelenlegi pécsi tűzoltólaktanyát a múlt század hetvenes éveinek legvégén tervezték. A födémemeléses technológiával kivitelezett laktanyát 1982. augusztus 2-án adták át, alapterületét tekintve a legnagyobb volt az országban. Érdekessége az épületnek, hogy a szerek egy része nem a földszinten, hanem az első emeleten található szertárban áll, és onnan indulnak velük a riasztások helyszínére.

Most azonban végre történik valami, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság a közelmúltban bejelentette, 1,7 milliárdból új laktanyát építenek a tűzoltók jelenlegi bázisán, az Engel János utcában, a régi épület közelében, amit a földszintig visszabontanak.

A tervek már készen állnak, a munkák előkészületei hamarosan elkezdődnek. A beruházás befejezési határideje 2016. A régi, részben lebontásra ítélt épületet raktárként használhatják majd a tűzoltók.

A fejlesztések részeként egy új tűzoltó őrsöt is kialakítanak, hírportálunk értesülései szerint a Megyeri úti felüljáró környékén. Erre azért van szükség, mert onnan indulva gyorsabban érkezhet meg a segítség a kertvárosi és uránvárosi riasztásokhoz, a rövidebb „vonulással" akár öt-tíz percet is megspórolhatnak a lánglovagok, amin akár életek is múlhatnak.

P. Zs. - Fotó: Dittrich Éva