Megvan a pécsi Lantos Múzeum épületére szóló ötletpályázat eredménye

2023. február 10. péntek 13:35

Megvan a pécsi Lantos Múzeum épületére szóló ötletpályázat eredménye

Több pályázónak együttesen 5 millió forint pénzbeli díjat ítélt oda a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) bírálóbizottsága a pécsi Lantos Múzeum épületének megvalósítására szóló építészeti ötletpályázaton - tájékoztatta az MMA az MTI-t pénteken.

 

 

Az MMA pénteki közleménye szerint a legmagasabb díjazással járó elismerést, 700 ezer forintot három pályamunka, Samicskov Milán, Koronczi Péter Attila, valamint a Balázs Anna-Kulcsár Emese alkotópáros kapták, öten 400 ezer forintos díjazásban részesültek.

A feladat sajátos megközelítése miatt két 250 ezer forintos különdíjat és egy kiemelt különdíjat osztottak ki 400 ezer forint értékben - közölte az MMA.

Az MMA Építőművészeti Tagozatának immár 10 éves hagyománnyal bíró - nyílt, építészeti tematikájú pénzdíjas ötletpályázatára 40 év alatti építőművészek, építészmérnökök, építészek, belsőépítészek jelentkezhettek.

A tavalyi felhívásra 30 pályamű érkezett. A pályázati kiírás LANTOS MÚZEUM PÉCS 2022 címmel egy olyan fiktív épület tervezésére irányult, amely Lantos Ferenc (1929-2014) Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas festőművész, művészpedagógus, az MMA néhai tagja és a természet erős kapcsolatát egy épületben megformálva, természeti, környezeti utalásokkal, viszonyokkal mutatja be, és egyben méltó emléket állít a pécsi kötődésű művésznek.

Az ötletpályázat legfontosabb célja az volt, hogy a kiíró a jövőben épülő, Lantos Ferenc képzőművész életútját, munkásságát bemutató múzeum építészeti tervpályázatához a lehető legjobb kiírást tudja elkészíteni.

Elsősorban ezúttal is ötleteik kibontására és tanulmánytervek készítésére nyílt lehetőségük a fiatal építészeknek.

A közlemény szerint Turi Attila, Kossuth- és Ybl-díjas építész, az MMA alelnöke kiemelte: építőművészeti tagozat egyik legfőbb éves programja az ötletpályázat, amellyel lehetőséget kínálnak a fiatal építészek számára arra, hogy portfóliójukat minőségi munkákkal gazdagítsák, és emellett a megoldásfókuszú gondolkodást helyezzék előtérbe.

"A beérkezett tervek mindegyike alkalmas arra, hogy valós párbeszéd, közös gondolkodás indulhasson a közösségben arról, hogy mit is jelent Lantos Ferenc munkássága; hogyan sugárzik az épületeken, a térkapcsolatokon és a részleteken keresztül" - hangsúlyozta Turi Attila.

Az eredményhirdetéssel együtt pályaműveket bemutató kiállítás is nyílt a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának aulájában. A tárlat február 24-ig látogatható.

MTI