Megújult a nemzeti park igazgatóságának székháza, új kilátó is épült a Pintér-kertben

2021. november 26. péntek 18:09

Megújult a nemzeti park igazgatóságának székháza, új kilátó is épült a Pintér-kertben

Több mint százmillió forintból újult meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának (DDNPI) a pécsi Pintér-kert Arborétumban álló székháza, míg a park egy kilátóval gazdagodott.

 

 

 

A mintegy kéthektáros Pintér-kertben álló, a DDNPI székhelyéül szolgáló villaépület felújítására azért volt szükség, mert funkcióját már nehézkesen töltötte be.

A DDNPI gazdálkodási tartalékaiból és kormányzati forrásból fedezett 123 millió forintos beruházás eredményeként megújulhattak az épület elavult belső terei. A ház teljesen új tetőszerkezetet kapott, valamint egy stílusában és arányaiban illeszkedő bővítmény épült hozzá.

Az egykori tettyei szőlőbirtokos villájának egyetlen eredeti formában fennmaradt belső terét, a Pintér-villa építési idejéből származó dolgozószobát a jövőben vezetéssel csoportok is felkereshetik, abban egy Natura 2000 tematikájú rejtett installációt is megtekinthetnek a látogatók, írták a közleményben.

A Pintér-kertben 13,6 millió forintból, európai uniós forrás segítségével új, fából épült, üvegmellvédes kilátó is létesült, amely a kert vadregényesebb, nehezebben megközelíthető, legmagasabb részén, az erdőbe simulva nyújt panorámát Pécsre.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy a Pintér-kert névadója a kert és a villa egykori tulajdonosa, Pintér János volt, aki 1926-tól kezdődően néhány év leforgása alatt ültette el azokat a növényeket, amelyek a később kifejlődő örökzöld gyűjteményes kert alapját képezték.

Növényzetét ma az eredeti, mecseki karsztbokorerdei növényzet és a díszfajok érdekes elegye alkotja, benne értékes szubmediterrán flóraelemekkel. E botanikai értékek miatt a kert már 1974-ben helyi védettséget kapott, majd 1977-ben országos jelentőségű természetvédelmi terület lett, 2009 óta pedig a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet részeként élvez védelmet.

A DDNPI a kert további részének teljes felújítását már a korábbi években elvégezte.

MTI