Megrögzött pécsi gyújtogatók ügyében hoztak döntést

2023. március 07. kedd 08:35

Megrögzött pécsi gyújtogatók ügyében hoztak döntést

Az ügyészség fellebbezése folytán másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a napokban megtartott tanácsülésen meghozott ítéletével a 2022. július 5. napján kelt elsőfokú ítélet negyedrendű vádlottra vonatkozó részét megváltoztatta. Így a bíróság jogerősen a fiatalkorú elsőrendű vádlottat, halmazati büntetésül, kétrendbeli társtettesként elkövetett közveszélyokozás bűntette és rongálás bűntette miatt egy év nyolc hónap - végrehajtásában három év próbaidőre felfüggesztett - fiatalkorúak fogházára, a fiatalkorú másodrendű vádlottat társtettesként elkövetett közveszélyokozás bűntette miatt nyolc hónap - végrehajtásában kettő év próbaidőre felfüggesztett - fiatalkorúak fogházára, a fiatalkorú harmadrendű vádlottat társtettesként elkövetett közveszélyokozás bűntette miatt egy év - végrehajtásában kettő év próbaidőre felfüggesztett - fiatalkorúak fogházára, és a felnőttkorú negyedrendű vádlottat - mint visszaesőt - társtettesként elkövetett közveszélyokozás bűntette miatt kettő év börtönre és három év közügyektől eltiltásra ítélte. Megállapította, hogy a negyedrendű vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

 

 

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2018. október 18-án az elsőrendű fiatalkorú vádlott férfi, a harmadrendű fiatalkorú vádlott nő és a negyedrendű felnőttkorú vádlott férfi Pécsett, egy víztorony közelében lévő erdei tisztáson - a száraz aljnövényzetet öngyújtóval meggyújtva - egy szemétkupacot begyújtottak, amely fák, magas bokrok és gyalogút mellett helyezkedett el, majd a 25 m2 területen égő tüzet magára hagyták, a tűzoltóságot nem értesítették.

Tűzoltói beavatkozás nélkül a tűz a közeli családi házakra is átterjedhetett volna.

2019. február 10-én 17 óra körüli időben az első- és másodrendű fiatalkorú vádlott férfiak felgyújtottak egy gazdasági társaság tulajdonát képező, egy baranyai település külterületén fekvő energianád- és energianyár-ültetvényt az aljnövényzetet öngyújtóval történő meggyújtásával.

A növényzet 1,8 ha területen égett le, több mint 1 millió forint kár keletkezett. A tűz emberi beavatkozás nélkül a közeli lakott területekre is átterjedhetett volna.

2019. április 2-án az éjszakai órákban az elsőrendű fiatalkorú vádlott férfi egy családi gazdaság tulajdonát képező, a korábbi baranyai település külterületén található másik energianád-ültetvényen - szintén a száraz aljnövényzet meggyújtásával - a növényeket felgyújtotta, és ezzel közel 1,5 millió forint kárt okozott.

Emberi beavatkozás nélkül a tűz ebben az esetben is átterjedhetett volna lakott településekre.

Forrás: Pécsi Törvényszék