Megnyílt Mohácson a busó közösségi ház

2023. február 17. péntek 10:14

Megnyílt Mohácson a busó közösségi ház

Kisfarsang napján adták á a PajtaKult hálózat keretében a KultúrKikötőt Mohácson, ahol néprajzi előadásokon, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a látogatók. 

 

A Szentháromság utcában található létesítmény egy magánportán, a Szentháromság utcában található, ahol gazdasági épületek felújításával jött létre a kulturális és turisztikai célokat szolgáló KulturKikötő.

A PajtaKult országos hálózat részeként működő mohácsi KultúrKikötővel egy újabb kulturális színtérrel gyarapodott a város.

A létesítményt csütörtökön avatták fel V. Németh Zsolt miniszterelnöki biztos, Hargitai János országgyűlési képviselő, Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere, dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Intézet igazgatója, s természetesen ötletgazda és tulajdonos, Baráth Gábor népművész részvételével.

- A valódi értékeket nem vitrinbe zárva, hanem a hétköznapokban és az ünnepek alkalmával egyaránt megélve lehet fenntartani, megőrizni, illetve a mai világ, a mai ember szája-íze szerint formálni - jelentette ki V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos az ünnepélyes eseményen.

Hozzátette, a mohácsiak akkor őrzik meg és teszik élővé a hagyományokat, ha továbbra is megmarad a maszkok formája, világa és a hozzá kapcsolódó egész gondolatkör.

V. Németh Zsolt kifejtette, az értékmegőrzés lényege az, hogy megerősítse az identitásunkat és összekapcsoljon bennünket. Erre kiváló terep a most felavatott kultúrkikötő is, melyet 3 millió forinttal az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatott.

A miniszterelnöki biztos fontosnak tartotta, hogy a busó közösségi házba minél többen jöjjenek el és kapcsolódjanak ki, de ami lényeges, hogy itt ne csak kikapcsolódjanak, hanem be is kapcsolódjanak.

- Őrizzék és becsüljék meg az ilyen kisebb, intimebb tereket, mert ez igazán az alkotás terepe, ahol másokat és magunkat is gazdagíthatjuk a kultúra átadásával, a beszélgetésekkel, a hagyományőrzéssel - tette hozzá.

A most átadott Kultúrkikötőben már péntektől programokkal várják a látogatókat.

 

M. B. - Fotó: Facebook