Máté János elismerte, nem hagyott romokat maga után Vári Attila, a PSN Zrt. előző vezetője

2020. január 17. péntek 09:14

Máté János elismerte, nem hagyott romokat maga után Vári Attila, a PSN Zrt. előző vezetője

A pécsi sportélet meghatározó eleme a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. Az önkormányzati választásokat követően számos pletyka, rémhír, félinformáció keringett a baranyai megyeszékhelyen, a céggel, annak jövőjével kapcsolatban. Az új vezérigazgató Máté János szerint már voltak és lesznek is még változások, de a szerkezet azért marad. Szerinte a labdarúgóknak, meg a drukkereknek sem kell aggódniuk. 


- Egyes hangok szerint akár fel is számolhatják a PSN Zrt-t!

- Erről magabiztosan kijelenthetem, szó sincsen - jelentette ki határozottan Máté János, az új városházi vezetés által kinevezett vezérigazgató. - Csak a hibákat szeretnénk felszámolni, aminek velejárója egyes feladatok, súlypontok megváltoztatása, ám kötelességünk az értékek megóvása, a sportszervezet fejlesztése.

- Még mielőtt belemennénk a részletekbe, Vári Attila javadalmazása nyilvános volt. Az utódja mennyi pénzért végzi a dolgát?


- Járandóságom a lakhatási támogatást leszámítva, amit természetesen nem kapok, megegyezik elődömével.

- A korábbi elnök-vezérigazgató távozása után lehetnek még jelentős személyi változások?


- A helyettessel, Szűcs Zsolttal szóban már megegyeztem a válásról. Később várhatóak még személyi döntések, egy elkerülhetetlen átszervezés okán, hiszen nagyon takarékos működésre lesz lehetőségünk.

- A Pécs Mecsek FC a PSN Zrt. égisze alatt működött. Ez meddig marad így?


- Bár a kosárlabda a nagy szerelmem, rólam mindenki tudja, a labdarúgás sem mostoha terület számomra. Jártam, járok focimeccsekre. A városnak szüksége van egy NB II-es klubra. A fiúk az élen telelnek az NB III-ban, tehát reális esélyük van az osztályváltásra. Olyan helyzetet szeretnénk teremteni, hogy amikor megnyerik a bajnokságot, már egy másik gazdasági társaság vegye át tőlünk a dolgok irányítását, amelyik megfelel az MLSZ előírásainak, és amelynek támogatói biztos hátteret nyújtanak a stabil és eredményes működéshez.

- A sportági gyűjtőhelyi szerep továbbra is megmarad a részvénytársaságnak?

- A PSN Zrt. szakosztályai nagyon értékesek, érdemesek a városvezetés figyelmére, támogatására, azonban a többi nagyszerű pécsi sportszervezettel harmonikus kapcsolatra törekszünk, indokolatlan terjeszkedésre viszont nem. Polgármester úr kérésére készül egy új sportkoncepció is, dr. Elbert Gábor vezetésével. Török Ottó, Gyöngyösi Zoltán közreműködésével, a pécsi sportélet szereplőit bevonva februárban szeretnénk az asztalra tenni.

- Egyes versenyzők a felnőttek mezőnyében is kiemelkedően teljesítettek. Rájuk milyen szerep vár a továbbiakban?

- Nálunk a sportiskolás korosztályokon túl felnőttek, köztük olimpikonok is sportolnak, kiemelkedő eredményekkel. A lövész Csonka Zsófiára, az úszó Kenderesi Tamásra, a korcsolyázó Burján Csabára a triatlonos Bicsák Bencére városmarketing szempontjából szintén számítunk, felkészülésük segítése kiemelt feladatunk.

- A pénzügyi háttér rendezett lehet?

- A pályázati pénzeket (benne a TAO összegét) maximálisan ki szeretnénk használni és saját egyéb bevételeinket is növelnünk kell, valamint nagyon számítunk az önkormányzat támogatására, hiszen a létesítmények nyereséges üzemeltetése nehéz ügy. Tizennégy ilyenről szólhatok, tehát jelentős témáról beszélhetünk. Benne sportcsarnokkal, futballstadionnal, lőtérrel, jégpályával, uszodával, sorolhatnám még. Az elmúlt ciklusban, a korábbi városvezetéstől több fejlesztést vártam volna. Ebben jelentős előrelépést kívánunk tenni. Ez azonban csupán a központi támogatásokkal együtt valósulhat meg.
- A leköszönt irányítás mit hagyott maga mögött?

- Nem mondanám, hogy romokat, a rendszer működőképes, bár akadnak benne hibák a nézetem szerint. Zajlik azonban egy átvilágítás, ami májusra fejeződik be. Annak megállapításairól ma még nagyon korai lenne vitát nyitni. Arra majd térjünk vissza, bármi is szerepeljék benne.

Pucz Péter - Fotó: Dittrich Éva