LMBTQ-felvonulás: a balliberálisok mossák kezeiket, s a pécsiekre hivatkozva nem mennek el

2021. szeptember 09. csütörtök 16:41

LMBTQ-felvonulás: a balliberálisok mossák kezeiket, s a pécsiekre hivatkozva nem mennek el

Közleményt adott ki csütörtökön délután a Pécs Jövője Frakciószövetség, amelyben azt írták, a nemrég közzétett, a városháza által megrendelt közvéleménykutatás eredményét megismerve nem vesznek részt a jövő szombatra meghirdetett LMBTQ-felvonuláson . A megkérdezett pécsiek többsége ugyan magát a rendezvényt sem támogatta, ám azt azért megtartják. 

 

Hirtelen fontosnak gondolta a pécsi önkormányzat, hogy kommunikáljon a szeptember 18-ra meghirdetett LMBTQ-felvonulás kapcsán. 

Kedden közleményt adtak ki az általuk a témában megrendelt közvéleménykutatás eredményéről, aztán csütörtökön egy újabbat is, amiben előbbire hivatkozva azt közölték, hogy a Pécs Jövője Frakciószövetség nem vesz részt az eseményen, amire viszont most már mindenképpen sor kerül. 

Íme, a közlemény: 

"A szervezőkkel zajló egyeztetés alapján biztosan kimondható: szeptember 18-án első alkalommal megrendezik Pécsett a Pride felvonulást. Az ehhez szükséges engedélyeket az illetékes hatóságok már kiadták a szervezők számára, így az biztosan megvalósul.

 

A városvezetés a rendezvénnyel kapcsolatban kikérte a pécsiek véleményét, amiből kiderült, hogy a pécsiek többsége kiáll a kisebbségek jogaiért, de nem támogatja a rendezvényt. A közvéleménykutatás eredményét kedden hoztuk nyilvánosságra. Ez alapján egyértelműen az a kérés fogalmazódott meg a pécsiek többségében, hogy a felvonulás ne váljon politikai üggyé, és azt szeretnék, ha a városvezetés nem képviseltetné magát a rendezvényen.

 

Annak érdekében, hogy a rendezvény a lehető legbékésebb legyen, megmaradjon annak civil jellege, frakciószövetségünk úgy döntött, hogy bár fontosnak tartja a kisebbségi jogok védelmét, mégis eleget tesz a választók többsége kérésének, és nem vesz részt a felvonuláson.

 

Pécs városa éppen annyira büszke múltjára és történelmére, mint sokszínű és befogadó mivoltára. A pécsiek sokszor bizonyították már, hogy mennyire toleránsak, és képesek kiállni a kisebbségek jogaiért.

 

Frakciószövetségünk ezért azt kéri mind a rendezvény szervezőitől és résztvevőitől, mind az attól távol maradó pécsiektől, hogy őrizzék meg a város méltóságát, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az esemény nyugodt keretek között tudjon lezajlani.

 

Pécs Jövője Frakciószövetség"

 

M. B.