Lecsukták az ortopéd-maffia főkolomposait Pécsett

2023. február 03. péntek 09:46

Lecsukták az ortopéd-maffia főkolomposait Pécsett

A Pécsi Járásbíróság csütörtökön elrendelte három nő és négy férfi letartóztatását egy hónapra üzletszerűen, bűnszövetségben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének alapos gyanúja miatt.

 

 

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cégek képviselői megszerezték magánszemélyek személyes és orvosi adatait és ezeket átadták a velük együttműködő, elsősorban ortopédiai szakterületen praktizáló orvosoknak, akik ezen adatok felhasználásával, a szükséges orvosi vizsgálatok elvégzése nélkül, valótlan tartalmú vényeket állítottak ki.

A vények alapján a cégek legyártották a társadalombiztosítási támogatással rendelkező gyógyászati segédeszközöket, jellemzően gyógycipőt, majd a cégek képviselői a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől igényelték a támogatási összeget, melyet az alapkezelő kiutalt nekik.

A fenti módszerrel az érintett három cég 2021. január 1. és 2022. szeptember 20. között a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek - a jogosulatlanul visszaigényelt támogatásokkal - összesen csaknem 400.000.000 forint vagyoni hátrányt okozott.

A bűncselekményt a gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cégek képviselői tettesként, míg a közreműködő orvosok bűnsegédként követték el.

A gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmények kettőtől nyolc, illetve öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendők.

Alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak - szabadlábon hagyásuk esetén - a bizonyítást veszélyeztetnék, az eljárásban résztvevő egyéb személyeket befolyásolnák, ezért a bíróság elrendelte a letartóztatásukat.

Az ügyész valamennyi gyanúsított vonatkozásában tudomásul vette a bíróság végzését a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be szabadlábra helyezés, illetve enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása érdekében.

Forrás: Pécsi Törvényszék