Látványos tortaremekművel nyert bronzérmet a nemzetközi versenyen Császár Norbert

2019. november 26. kedd 09:57

Látványos tortaremekművel nyert bronzérmet a nemzetközi versenyen Császár Norbert

Az építészetet és a szobrászatot ötvözte a Pécsett élő Császár Norbert, amikor megalkotta édességét az I. Royal Cake Országos és Nemzetközi Torta és Cukrászati Artisztikai Versenyen. Látványos munkáját - a gödöllői Grassalkovich-kastélyt és egy szarvasbika fejét formázta meg - bronzéremmel díjazta a zsűri.

 

- Első alkalommal rendezték meg a Royal Cake versenyt. Mit érdemes tudni erről a megmérettetésről?

- Az eseménynek a gödöllői Grassalkovich-kastély adott otthont - kezdte Császár Norbert. - A verseny nemzetközi zsűrivel, komoly szakemberek részvételével zajlott november 9-én. Tanulók, hobbi és iskolai szakképzettséggel rendelkező cukrászok mérettették meg magukat, artisztika, cukorvirág és dísztorta kategóriában. Összesen nagyjából százötven versenyző indult.


- Hogyan zajlott a rendezvény?

- A reggeli órákban mindenki elhelyezte az alkotását, majd ezt követően, a szakmai zsűri alaposan megnézte az összes tortát, amelyeket értékeltek, pontoztak. A díjak átadása délután történt, mindenki részesült oklevélben, többen pedig éremmel mehettek haza. Az eredményhirdetésig számos program volt, illetve szakmai bemutatót is tartottak.

 


A díjnyertes torta.

 


- Milyen alkotással érdemelte ki a bronzérmet?

- A dísztortám alján található a gödöllői Grassalkovich-kastély, felette az erdőt szimbolizáló rész, majd a tetején kiteljesedik egy szarvasbika fej aganccsal. Magam sem gondoltam, hogy ezzel ilyen eredményt fogok elérni.


- Pedig látványos édességet készített. Miért pont ezt a formát választotta? 

- Mivel Sisi, azaz Erzsébet királyné emlékére hirdették meg a versenyt, és adott volt pár témakör, egyik napról a másikra álmodtam meg a tortámat. Építészként kezdtem tanulmányaimat, így jött az ötlet, hogy a Gödöllői Királyi Kastély szerepeljen alul, felül szerettem volna, ha a torta kiteljesedik egy látványos dologban. Tudtam, hogy Sissi szeretett az apukájával vadászni, ezért nem volt kérdés számomra, hogy a tekintélyt parancsoló alkotás egy szarvasbika fej lesz, aganccsal. Úgy gondoltam, ez összességében méltó alkotás lesz arra, hogy megjelenjek a kastélyban.

Névjegy

Császár Norbert 1983-ban született Pécsett, és jelenleg is a baranyai megyeszékhelyen él. Cukrász végzettséggel rendelkezik. A szakmája mellett hobbija a rajz, az építészet, illetve az Alfa Romeo autók.


- Meddig tartott az elkészítése?

- Sajnos későn értesültem a versenyről, három héttel előtte kezdtem el a munkát. Mondhatom, hogy aktív időszak volt, éjszakába nyúló munkával.


- Mit jelent önnek a díj?

- Ez volt életem első ilyen jellegű megmérettetése, de nem az utolsó. Nagy boldogság, kifejezetten örülök, hogy hozhattam valami újat, kicsit elrugaszkodva a normál, egyszerű tortáktól, megmutatva, hogy ilyet is lehet.


- Mióta foglalkozik cukrászattal? 

- Gyerekkorom óta foglalkoztat a mesterség, mindig is édesszájú voltam. Idén a végzettséget is megszereztem. Leginkább az fogott meg, hogy nagy kreativitást igényel a munka. Itt gyakorlatilag nincs határ, csak a képzelet. Amit kitalálunk, megalkotjuk, majd azt ehető formában az emberek elé tárjuk.

Palotás Péter