Kutya idők járnak a Misinánál - már alig jut hely az ebeknek

2012. január 14. szombat 18:09

Kutya idők járnak a Misinánál - már alig jut hely az ebeknek

A Misina Állatmenhelynek komoly gondot jelent, hogy az utóbbi időben a szokásosnál is több kutyát visznek be a Pécs-somogyi telepre, egy ott dolgozó önkéntes munkatársunknak azt mondta, már alig férnek el az ebek. Az információt Polecsák Adrienn és Farkas Tamás, a Misina Természet-és Állatvédő Egyesület vezetői is megerősítették. Ha így megy tovább, előfordulhat, hogy nem tudnak több állatot befogadni.

A Misina Állatmenhelyre mindig sok állatot vittek be, az utóbbi időben azonban jócskán megnőtt a számuk. A menhely dolgozóival naponta hat-tizenöt kutya ismerkedik meg - a tartásuk egyre nehezebbé válik.

-A kapacitásunk felső határát súroljuk, az ideális egyedszám úgy kétszázhetven körül lenne, nálunk jelenleg háromszázhetven eb van - mondta Farkas Tamás.

Hozzátette, leginkább a karanténozás oldható meg nehézkesen. A karanténban minden frissen bekerült kutyának tizenöt napot kell eltöltenie, mielőtt más ebek közé engedik őket. Ez alatt kiismerik a természetét, és be tudják sorolni az ideális társakhoz. A karanténban viszont korlátozott számú ólak állnak rendelkezésre, ami ennyi állatnál épphogy elég.

Farkasék nem győzik hangsúlyozni, hogy a leghatékonyabb megoldás a megelőzés: állatot tartani nagy felelősség, csak akkor érdemes őket hazavinni, ha hosszútávon megoldható gondozásuk és a védelmük - nem lenne szabad hagyni, hogy kóbor állattá váljanak.
 
NÉZZE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT:


-Az általános figyelmeztetések mellett az is javítana a helyzeten, ha minden kistérségben lenne egy állatmenhely, így sokkal több állatnak jutna sokkal több hely - szögezi le Farkas Tamás. Hozzátéve, ennek érdekében a településeknek kellene összefogni, hiszen a kóbor állatok elhelyezése önkormányzati feladat.

Pénzből sosem lehet elég egy menhely számára, így a Misinának is jól jön az anyagi támogatás. Egy karanténos kutya orvosi ellátása ivartalanítással, mikrochip-beültetéssel együtt negyvenötezer forint. Az összes csahosra szánt összeg az egyesület éves költségvetésének tizenöt százalékát teszi ki.

Ha tovább nő a bennlakó bundások száma, a Misinánál nem lehet tovább jelentkezni saját kutyákkal, legalábbis amíg üresedés nem lesz.


Macsadi A. - Fotó: Dittrich Éva