Közgyűlés a Kodály Központban

2010. december 02. csütörtök 15:46

Csütörtökön ült össze ebben az évben utolsó előtti alkalommal a város képviselő-testülete, amely során a harmincöt napirendi pont megtárgyalása előtt a városatyák Merza Péter vezetésével közös bejáráson vettek részt az ülésnek helyszínt adó Kodály Központban. Mielőtt a testület elkezdte volna munkáját, köszöntötték Újvári Jenő volt alpolgármestert, aki a bulgáriai Szliven városának díszpolgára lett.

A bolgár küldöttség röviden méltatta Újvári Jenő munkásságát, és a két város közti kulturális kapcsolatok terén kifejtett tevékenységét. A kitüntetett meghatottan köszönte meg az elismerést. A közgyűlés egyébként tárgyalja a lakbéremelésről szóló előterjesztést, dr. Doktor Sándor szobrát is eltávolítanák, emellett meghosszabbítják az OTP-vel kötött folyószámlahitel-szerződést és módosítják a Pannon Filharmonikusok alapító okiratát - mindezekről az új helyszín követelményeinek megfelelően kézfeltartással.


FRISSÍTVE:
(12:02)

A másfél órás zárt ülés után, amelyen elfogadták az ipari parki területek érdekében kötendő szindikátusi szerződés és adásvételi előszerződést, a városatyák folytatták a munkát. A közterületek használatáról szóló rendelet módosításával kapcsolatban az ellenzék közül Gyimesi Gábor (Jobbik) az adventi ünnepeket illetően megemlítette, nem szabdna hagyni a belvárost, hogy vásárváros-jellegűvé váljon, csak a kulturális programokat látná szívesen a városközpontban. Gyimesi szintén szót emelt a lakbéremelés ellen, ám leszavazták, és elfogadták a drágulásról szóló javaslatot.

Doktor Sándor szobrának - eredetileg a Jobbik által kezdeményezett - eltávolításával most már a városvezetés is egyetért, az erről szóló előterjesztést Meixner András (MSZP) szerint azonban jobban is el lehetett volna készíteni, noha elbontását nem ellenzik. (A témával kapcsolatban lásd kapcsolódó írásunkat jobbra – a szerk.)

A vagyonkezelés és a városüzemeltetés rendszerének átalakításával kapcsolatban Csizi Péter alpolgármester elmondta, hogy továbbra is dr. Kiss Tibort javasolják megbízni a városüzemeltetési feladatokat a jövőben ellátó Biokom Kft. vezetésével. A politikus szerint nem terveznek külső gazdasági szereplőket bevonni a társaság tevékenységébe, hiszen a jövőben a parkolással kapcsolatos feladatokat egy újonnan megalakítandó, a társaság égisze alá tartozó önkormányzati cég fogja ellátni.

A Biokommal kötendő közfeladatellátási keretszerződésben megemlített elégedettségvizsgálatot illetően Csizi Péter elmondta, hogy helyt kívánnak adni egy olyan fórumnak, amelyen a pécsiek elmondhatják véleményüket a társaság tevékenységével kapcsolatban, ezt minden évben felmérik majd.





FRISSÍTVE:
(13:55)

Ebédszünet után folytatódott a képviselő-testületi ülés. A városatyák elfogadták az OTP-vel fennálló folyószámlahitel-szerződés február közepéig való meghosszabbítását, hiszen addigra körvonalazódnak már a jövő évi költségvetés sarokszámai.

Új napirendi pontként került a képviselők elé a beszerzési és közbeszerzési eljárások megindításához szükséges források biztosításáról szóló javaslat. Ennek értelmében az önkormányzat operacionális auditálására nettó huszonkétmillió forint szükségeltetik, kétmillióért szándékoznak felülvizsgálni az oktatási, nevelési és szociális intézmények közétkeztetési rendszerét, míg 2 300 000 forintért kérnék ki Pécs város lakosságának véleményét az EKF-év tapasztalataival kapcsolatban.

A testület megszavazta az Égervölgyi-tó hordalékmentesítését és a környéket benövő, nem őshonos bálványfa kiírtását célzó pályázaton való részvételt. Az Elszámolóházzal kapcsolatos létszámemelés kapcsán számos ellenzéki hozzászólás érkezett, de azok érdemben nem tudták befolyásolni a javaslat elfogadását.

Ezután a testület gyorsított tempóban szavazta meg a kisebb volumenű előterjesztéseket, egyebek mellett a Polgármesteri Hivatal és a filharmonikusok alapító okiratának módosítását - ezeket egyébként a városi intézményrendszer átszervezésével összefüggésben.


FRISSÍTVE:
(15:00)

A város környezetvédelmi programjával kapcsolatban Kővári János bizottsági elnök vázolta fel a koncepció lényegét, amelyet Meixner András teljes egészében átírna. A tervezet szerint újra kell gondolni az eddigi programot, amely egyébként az év végén lejár, azonban érvényességét két évvel meghosszabbítaná, s addigra készítenék el az új akciótervet is.

A közgyűlés 15.13-kor befejezte munkáját, a következő ülésre december 16-án kerül sor.

A testületi ülés előtt a városatyák Merza Péter vezetésével közös bejáráson vettek részt az ülésnek helyszínt adó Kodály Központban.

Tekintse meg képgalériánkat:



H. L. B. - Fotó: Kováts Judit