Koronavírus: önkéntesen karanténba vonult négy pécsi, Olaszországból hazatért középiskolás diák

2020. február 25. kedd 16:55

Koronavírus: önkéntesen karanténba vonult négy pécsi, Olaszországból hazatért középiskolás diák

Az egyik pécsi középiskola négy diákja - az iskola igazgatójának kérésére, az érintett szülők egyetértésével - két hétre önkéntesen karanténba vonult. A három, érettségi előtt álló, valamint egy alsóbb osztályba járó tanuló a hétvégén Milánóban járt. 

 

 

A külvilágtól hermetikusan elzárva tölti a következő két hetet az a négy pécsi középiskolás, akik a hétvégén Milánóban jártak, néhány kilométerre az azóta lezárt övezettől, értesítette a Pécsi Újság.hu-t az egyik szülő.

Elmondta, az érettségi előtt álló diákok - egy fiú és két lány - attól tartva, hogy Milánót is lezárják az olasz hatóságok, s így nem tudnak majd hazatérni, átmentek Svájcba, Lugánóba, ahonnan egyikük szülője autóval hozta haza őket.

A diákok tünetmentesek, semmilyen panaszuk nincsen, de már hazafelé arról beszéltek, hogy nem mennek társaik közé a következő a koronavírus lappangási ideje alatt, a következő két hét során.

Ugyanezt kérte tőlük az iskola igazgatója is.

A lapunknak nyilatkozó szülő kifejtette, a diákok egy lakásban, a külvilágtól elzárva töltik a következő időszakot, még családjaikkal sem érintkeznek személyesen. Az élelmezésüket például úgy oldják meg, hogy a szülők a lakás ajtaja előtt hagyják a megvásárolt enni- innivalót.

Hozzátette azt is, gyerekeikkel felkeresték az infektológiát Pécsett, ahol azonban azt mondták nekik, mivel tünetmentesek, nincs tennivalójuk az ügyben, s amennyiben mégis jelentkeznének panaszok náluk, forduljanak a bupadesti Szent László kórházhoz.

Ezt ugyan némiképp furcsállották, de elfogadták.

A szülő elmondta még azt is, ugyanennek az iskolának egy alsóbb osztályba járó diákja szintén Olaszországban járt a hétvégén, ő szintén önkéntesen karanténba vonult.

Az országos tisztifőorvos egyébként az M1 aktuális csatornán úgy fogalmazott, a járvány folyamatosan változó dinamikus rendszer, amelyhez alkalmazkodni kell, ezért vált szükségessé az eddigi eljárásrend megváltoztatása.

Müller Cecília hozzátette, az olaszországi események szükségessé tették, hogy kiterjesszék az eddigi "eset" definíciót. Most már nemcsak az érintett kínai tartományokból, hanem az Olaszországból és más országokból érkezőkre is összpontosítanak. Kiemelten figyelnek az olyan esetekre, ha valakinek súlyos légúti tünetei vannak és kórházi kezelést igényel, továbbá ha valaki olyan helyről érkezett, ahol valószínűsíthető a betegség terjedése és legalább egy tünete van (lázas vagy köhög) - ismertette.

Elmondta, mivel Debrecenbe is érkeznek Olaszországból repülőjáratok, a debreceni járatokra is kiterjesztették a szűrést, a testhőmérséklet mérését. Az ezzel kapcsolatos eljárásrend nem változott, ha valakinek 38 fok feletti a hőmérséklete és a vizsgálatok alapján a szakemberek szerint gyanúra ad okot, akkor a Szent László Kórházban elkülönítik, amíg igazolódik vagy sem a betegség.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília is azt mondta, hogy a szájmaszkot szükségtelen hordania azoknak, akik tünetmentesek.

Kedden egyébként egy újabb magyar került kórházi karanténba Budapesten koronavírus esetleges gyanúja miatt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a magyar kamionsofőr Lombardiában járt, nem lázas, de nem érzi jól magát.

A Japán partjainál vesztegzár alá helyezett hajón egy magyar férfi tesztje lett pozitív, őt kórházba szállították, ha ismét pozitív lesz a tesztje, megfigyelőállomásra kerül, ugyanis egyelőre jól érzi magát, tünetmentes.

Ugyancsak kedden derült ki, hogy Horvátországban is megjelent a koronavírus, egy igazoltan fertőzött beteget Zágrábban kezelnek.

Képünkön: Olaszországból hazatért utasok testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren 2020. február 25-én.

 

 

 

M. B. - Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt