Kilépne Pécs a Pécsi Többcélú Kistérségi Társulásból

2022. június 23. csütörtök 08:22

Kilépne Pécs a Pécsi Többcélú Kistérségi Társulásból

Kilépne a baranyai megyeszékhely az év végével a Pécsi Többcélú Kistérségi Társulásból, mert önkormányzata szerint aránytalanul nagy anyagi kockázatot jelent számára egy kedd délután megjelent központi jogszabálytervezet; a döntést rendkívüli ülésen hozhatja meg a város közgyűlése. 

 

 

A helyhatóság azt közölte: a 2023-as állami költségvetést megalapozó központi jogszabálytervezet jelentős módosításokkal jelent meg, amelyek nagyban érintik Pécs önkormányzatát.


Hozzátették, az egyik módosítás szerint egy társulás adatszolgáltatása csak akkor számít teljesnek, ha azt a szervezet minden egyes tagönkormányzata maradéktalanul teljesítette, és ha ez nem történik meg, akkor a társulás az adott célfeladat egész éves normatív támogatását elveszítheti.

A lépés érinti a Pécsi Többcélú Kistérségi Társulást is, amelynek fő tevékenysége bizonyos, az önkormányzatok számára kötelező szociális feladatok ellátása, gesztora pedig Pécs önkormányzata - írták.

"A kormányzati döntés kényszerpályára helyezi a társulások központi, gesztor önkormányzatait, (..) aránytalanul nagy gazdasági kockázatot jelent számukra, így a döntés következményeit elszenvedni kényszerülő Pécs számára is" - fogalmaztak.
Kifejtették: a jogszabály változása a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a 42 tagönkormányzatból akár csak egy is elmulasztja a kötelező adatszolgáltatást, akkor a társulás gesztora elveszítheti a feladatellátásra biztosított normatív támogatást.

Márpedig az elmúlt időszak tapasztalata az, hogy a Pécsi Többcélú Kistérségi Társulást alkotó 42 tagönkormányzat csaknem 10 százaléka évek óta nem teljesítette a kötelező adatszolgáltatást.

"Ha a rendszeresen mulasztó önkormányzatok idén sem teljesítik az adatszolgáltatást, akkor Pécs - akár már ebben az évben - elveszítheti a társulás által nyújtott szociális szolgáltatások állami normatív támogatását, (.) ez éves szinten tetemes kárt okozhat a pécsi adófizetőknek: 9,8 milliárd forint normatíva lehívását veszélyezteti" - jelezték.
Közölték: "ez egy olyan kockázat, amelyet felelős városvezetés nem vállalhat", ezért 2022. december 31-ével Pécs önkormányzata kilép a Pécsi Többcélú Kistérségi Társulásból, az ehhez szükséges döntést a törvényi határidőt betartva rendkívüli ülésen hozhatja meg a város közgyűlése.

A tájékoztatás szerint a döntés nem érinti magát a Pécsi Többcélú Kistérségi Társulást, amely új székhelytelepülést választva működhet tovább, ezzel együtt "Pécs vezetésének továbbra is fontosak az agglomeráció kistelepülései".

Annak érdekében, hogy a jó munkakapcsolat fennmaradjon, a pécsi helyhatóság a társulás tagjaival egyeztetve keresi a megoldást a kialakult helyzetre, így a kistérségi települések az új együttműködési formában, továbbra is hozzáférnének ugyanazokhoz a szolgáltatásokhoz, mint eddig - olvasható a közleményben.

MTI