Kidőlt fák, megtépázott vezetékek - Baranyát is megcibálta a szél

2023. március 28. kedd 16:13

Kidőlt fák, megtépázott vezetékek - Baranyát is megcibálta a szél

Országszerte pusztított a szélvihar, Baranya a szerencsésebb megyék közé tartozott. 

 

 

 

A tegnap délutáni viharos szél miatt keletkezett károkhoz tíz alkalommal riasztották a Baranya vármegyei tűzoltókat. Többségében kidőlt fák miatt kérték a segítségüket, de a szél tetőket is megrongált, így ezzel kapcsolatban is volt munkája a tűzoltóknak. Az útra dőlt, illetve veszélyesen megdőlt fákat a pécsi, szigetvári és mohácsi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész segítségével távolították el.

Szigetváron, Pécsett, Harkányban és Siklóson egy-egy alkalommal háztetőket bontott meg a szél - a veszélyt jelentő részeket a helyi tűzoltók eltávolították, a meglazult részeket pedig rögzítették.

 

Percről percre

16:15 Fa dőlt az útra a 6-os főút 175. kilométerénél. A bonyhádi egység kiérkezése előtt a fát a helyszínen lévő rendőrjárőr az útról lehúzta, így tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség.

16:29 Tizenöt méteres fenyőfa dőlt meg a szélben Orfűn, a Széchenyi téren. A fa a mellette lévő házat veszélyeztette, ezért a pécsi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel kivágták.

17:04 Útra dőlt egy fa Szigetváron, a Szent István lakótelepen, ezzel akadályozta a forgalmat. A városi tűzoltók eltávolították.

18:00 A szél tetőn lévő palákat mozdított ki a helyükről Szigetváron, a József Attila utcában. A palák az ereszcsatornába csúsztak, ezzel veszélyeztették a gyalogos és jármű forgalmat. Az egység kihúzós létra segítségével a palákat eltávolította.

18:19 Egy Kertész utcai ingatlan előtt tíz méteres fenyőfa dőlt meg Mohácson, gyökérzete kiemelkedett a földből. Veszélyeztette az arra közlekedő járókelőket és autósokat. A tűzoltók láncfűrész segítségével kivágták a fát.

18:37 Egy családi ház pala borítású tetőszerkezetét bontotta meg a szél Pécsett, a Mázsaház utcában. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói a még logó darabokat eltávolították, illetve rögzítették a meglazult részeket.

18:50 Családi ház cserepeit rongálta meg a szél Harkányban, Terehegyi utcában. Az egység a meglazult részeket visszaerősítették, ezzel elhárították a veszélyt.

19:03 Nagy méretű, letörött faághoz riasztották a siklósi tűzoltókat, azonban azt kiérkezésük már előtt eltávolították.

20:23 Siklóson, a Szabadság utcában egy családi ház tetején lévő bádog lemezelést bontotta meg a szél. A kiérkező tűzoltók a logó bádogot eltávolították, a meglazult részeket pedig rögzítették.

22:36 Húsz méter magas platánfa dőlt az útra Kölked közelében, ezzel teljes útzárat képezve. A mohácsi hivatásos tűzoltók láncfűrész segítségével a fát eltávolították az úttestről.

Forrás: Katasztrófavédelem