Kiderítették a szocik, amit már régóta tudni: nyomozás zajlik a buszbeszerzés ügyében

2017. május 24. szerda 08:55

Kiderítették a szocik, amit már régóta tudni: nyomozás zajlik a buszbeszerzés ügyében

Tavaly november óta nyomozás folyik a pécsi buszbeszerzés ügyében - mondta Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese Polt Péter legfőbb ügyész írásbeli kérdésre adott válaszára hivatkozva kedden Budapesten sajtótájékoztatón. A Fidesz Pécsi Elnöksége szerint sajátos bája van, hogy éppen az MSZP szólal meg a pécsi buszközlekedés ügyében. 

Szakács László (képünkön) elmondta, nem azért nyomoznak, mert a magyar hatóságok észrevették volna, hogy valami tennivalójuk van az ügyben, az eljárás a holland nyomozó hatóságok jelzése után indult.

Felidézte, a buszokat beszerző Tüke Busz Zrt.-hez közérdekű adatigényléssel fordult, de a cég nem adta ki a kért adatokat. Hozzátette: pert indított, hogy kiderüljön, mi alapján került 3,5 milliárd forintba az a buszbeszerzés, amelyre korábban 2,8 milliárd forintos ajánlatot is kapott Pécs.

Szakács László kifejtette: a Volvo Hungária Kft. 2014 decemberében kereste meg a baranyai megyeszékhelyet 115 használt hollandiai busz beszerzése miatt 2,8 milliárd forint értékben.

Majd "kifürkészhetetlen okokból" 2015 februárjában 3,5 milliárd forintra írták ki a közbeszerzését - mondta az ellenzéki politikus, megjegyezve, hogy Pécs egy közvetítőcéget is igénybe vett az ügylethez.

Szakács László azt firtatta, miért kellett bevonni egy közvetítőcéget. Mit tudtak erről az ügyletről a pécsi politikusok? - kérdezte. Majd arra szólította fel Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármestert és a város két fideszes országgyűlési képviselőjét, Csizi Pétert és Hoppál Pétert, hogy tisztázzák magukat.

Polt Péternek az Országgyűlés honlapján olvasható válaszából kiderül: különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének a gyanúja miatt nyomoz a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság.

A Fidesz Pécsi Elnöksége közleményben reagált:

"Van egy sajátos bája annak, amikor a Magyar Szocialista Párt szólal meg a pécsi buszközlekedés ügyében. Ennek a pártnak a tagjai ugyanis többek között azért is felelősek, hogy kis híján összeomlott Pécs közösségi közlekedése.

Sok van a rovásukon.

1. A Magyar Szocialista Párt politikusai hagyták, hogy a pécsi buszok hosszú évek alatt teljes mértékben leamortizálódjanak.

2. A szocialista városvezetés idején szervezték ki a pécsi buszközlekedést egy külső cégbe, ahonnan egy kézzel írt számlával a pécsi buszokat eltulajdonították.

3. Mindezekkel az ügyletekkel jelentős, 1,7 milliárd forintos anyagi kárt okoztak a pécsieknek.

4. A szocialisták soha nem támogatták a pécsi buszközlekedés fejlesztését, csak azt nem tudni, hogy miért?

Az sem véletlen, hogy a sajtótájékoztatót Szakács László és nem Tóth Bertalan tartotta. A magyar bíróság ugyanis egy jogerős ítéletben tett olyan kijelentést, hogy Tóth Bertalan pécsi alpolgármesterként tudhatott a pécsi buszok eladásáról, végeredményben elkótyavetyéléséről.

Tóth Bertalan emblematikus alakja a pécsi közbeszédben csak „csokitolvajoknak" nevezett szocialista csoportosulásnak, akik hol milliárdos jutalmazásokkal, hol buszkiszervezéssel rövidítették meg a pécsi adófizetőket", olvasható a közleményben.

EQM - MTI - Fotó: mszp.hu