Kezdi az MSZP az aláírásgyűjtést Fodor Ibolya lemondatásáért

2015. február 04. szerda 16:47

Megkezdik az aláírásgyűjtést a pécsi szocialisták csütörtökön a múltja és viselkedése miatt kritizált Fodor Ibolya helyi önkormányzati képviselő lemondatásáért - tájékoztatta a párt szerdán az MTI-t.

Fodor Ibolya a Fidesz-KDNP támogatásával nyert képviselői mandátumot tavaly októberben, de kilépett a frakcióból, miután az RTL Klub híradója beszámolt arról, hogy 2003-ban egy év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték folytatólagosan, jelentős értékre bűnsegédként elkövetett sikkasztás bűntette miatt.

Kritika érte őt azért is, mert nagy nyilvánosság előtt tagadta a bűncselekmény elkövetését, az egyik közösségi oldalon kormányellenes tüntetőket hazaárulónak, egy vele interjút készíteni akaró riportert majomnak nevezett.

A képviselő a Fidesznek nem volt tagja, ősszel először került be a közgyűlésbe. Fodor Ibolyát a Fidesz-KDNP előtt elhallgatott büntetett előélete és megnyilvánulásai miatt az elmúlt hetekben a pártszövetség helyi frakciója, Páva Zsolt fideszes polgármester és az ellenzéki pártok is lemondásra felszólították fel.

A képviselő nem vált meg tisztségétől, összeférhetetlenségét pedig múlt heti zárt ülésén nem állapította meg a város közgyűlése arra hivatkozva, hogy ennek jogi feltételei hiányoznak.

Az MSZP már tavaly decemberben bejelentette: aláírásgyűjtésbe kezd Fodor Ibolya távozásáért a baranyai megyeszékhelyen.

A párt szerdai közleményében a közgyűlésnek az ügyben hozott döntésével kapcsolatban azt írta: "a városvezetők korábbi nyilatkozataival ellentétben a fideszes többséget nem zavarja, hogy Fodor Ibolya rövid idő alatt kétes hírnévre tett szert".

"Pécs Fodor Ibolya közvéleményt felháborító cselekedeteivel került az országos híradások középpontjába, de a pécsi MSZP nem lesz részese ennek a színjátéknak, s az adatvédelmi hivatal által engedélyezett íven kezdi meg az aláírásgyűjtést" - tették hozzá.

Az MTI a szocialisták helyi szervezetétől úgy értesült, hogy Fodor Ibolya 19. számú kertvárosi körzetében gyűjtik majd az aláírásokat. Ugyanakkor a nem abban a körzetben lakó pécsiek támogatását sem utasítják vissza, mert úgy vélik: a képviselő nemcsak a körzetét, hanem az egész várost is képviseli.

Az íveken szereplő szöveg alapján az aláírók csatlakoznak azokhoz, akik úgy gondolják, Fodor Ibolyának sorozatos botrányai miatt távoznia kell a pécsi közéletből. Az MSZP a kezdeményezéstől azt várja, elegendő aláírás gyűlik össze ahhoz, hogy bizonyítsák a képviselőnek: elvesztette választói bizalmát, s ennek hatására lemond tisztségéről.

(mti)