Kevesli a főügyészség a véméndi gyújtogatók büntetését

2024. január 25. csütörtök 14:17

Kevesli a főügyészség a véméndi gyújtogatók büntetését

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a kiszabott büntetések súlyosítására tett indítványt a Pécsi Ítélőtáblán azon vádlottak büntetőügyében, akik ismerősük házát felgyújtották.

 

 

A vádhatóság szerint a Véménden élő vádlottak különböző okokból haragos viszonyban álltak a sértettel. 2022 augusztusában a falunap éjszakáján italozás közben megbeszélték, hogy e nézeteltéréseikre tekintettel a sértettet megleckéztetik. Két sörösüveget benzinnel töltöttek meg, majd hajnalban haragosuk házához mentek, és a benzint egy kanóccal begyújtva az üvegeket a ház egyik ablakán keresztül a szobába dobták. Az égő benzintől a szobában elhelyezett bútorok is lángra kaptak.

A házban tartózkodó, a zajra és a keletkező tűzre felébredő sértett és édesanyja a házból sértetlenül kimenekültek, míg a helyszínre érkező tűzoltók a sértett és szomszédai közreműködésével a tüzet rövid időn belül eloltották.

Az elsőfokú bíróság a vádlottakat 2023 novemberében emberölés kísérlete és rongálás miatt mondta ki bűnösnek. Ezért a bűncselekményt kezdeményező vádlottat 7 év 6 hónap, társát 5 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte.

Az ítélet ellen a vádlottak terhére az ügyész fellebbezett. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a másodfokú eljárásban a vádlottak büntetésének súlyosítását indítványozta.

Az ügyben másodfokon a Pécsi Ítélőtábla dönt.

MTI