Kétszer tarkón lőtte a szomszédját egy férfi Baranyában

2023. május 17. szerda 15:34

Kétszer tarkón lőtte a szomszédját egy férfi Baranyában

A Pécsi Járásbíróság kedden megtartott nyilvános előkészítő ülésen kihirdetett ítéletével egy vádlottat súlyos testi sértés bűntette miatt egy év - végrehajtásában három évi próbaidőre felfüggesztett - börtönre és 150.000 forint pénzbüntetésre ítélte. A bűnjelként lefoglalt légpuskát elkobozni rendelte. Kötelezte a vádlottat az eljárás során felmerült közel 250.000 forint bűnügyi költség megfizetésére. 

 

 

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott férfi 2022. május 14. napján, röviddel 15 óra 45 perc után a Pécs közelében található, zártkerti ingatlanában tartózkodott. A sértett férfi a fenti időpontban - a vádlott telkének közelében található - saját zártkertjében a szőlőt motoros permetezőjével permetezte, ami a vádlottat zavarta.

A vádlott ezért az épületből elővette a légpuskáját, amit egy 4,5 mm kaliberjelű légfegyverlőszerrel megtöltött, majd a saját ingatlanának teraszáról célzott lövést adott le - a vádlott és a sértett ingatlanjai között elhelyezkedő ingatlanon átlőve - a saját kertjében tartózkodó sértettre, akit a fenti lövedék akkor talált tarkótájékon, amikor a hétvégi háza felől számított harmadik szőlősorban, a vádlottnak háttal állva a szőlőültetvényt permetezte.

A sértett észlelte permetezés közben a sérülését, azonban azt gondolta, hogy a sérülést egy felpattanó kavics okozta, és a permetezést tovább folytatta. Amikor a sértett a kertjében található hetedik szőlősorhoz ért, és a vádlott telkéhez viszonyítva ismételten háttal állt, a vádlott a fenti légfegyvert ugyanolyan lőszerrel megtöltötte, majd az ingatlanának teraszáról ismételten célzott lövést adott le a sértett tarkójára, és őt ismételten tarkón találta.

A sértett ekkor észrevette, hogy a tarkóján keletkezett seb a korábban észlelthez képest jobban vérzik, ezért a permetezést abbahagyta, és autójával Pécsre közlekedett, ahol sürgősségi ellátást kért.

A vádlott fenti cselekménye következtében a sértett a tarkótájékán kétrendbeli lőtt sérülést szenvedett el úgy, hogy a két lövedék a koponyacsont külső lemezét áttörte és a csontba hatolt, azonban a koponyacsont belső lemezét épen hagyta. A sértetten sürgős műtétet végeztek, melynek során a lövedékeket az azokat körülvevő lágy részek kimetszésével a koponyacsontjából eltávolították.

A sértett a vádlott cselekménye következtében nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, melynek tényleges gyógytartama tizenöt nap volt.

A vádlott által használt légfegyver nem minősült lőfegyvernek, mivel csőtorkolati energiája 7,5 Joule-nál kisebb volt.

Az ítélet jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék