Két év tíz hónapra ítéltek Mohácson egy migránsokat szállító embercsempészt

2019. február 13. szerda 10:50

Két év tíz hónapra ítéltek Mohácson egy migránsokat szállító embercsempészt

A Mohácsi Járásbíróság kedden kihirdetett ítéletével egy abonyi férfit vagyoni haszonszerzés végett, több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 2 év 10 hónap börtönre és a közügyek gyakorlásától 3 évi eltiltásra ítélt, valamint kötelezte az eljárás során felmerült 164.963 forint bűnügyi költség megfizetésére. 

 

 

A bíróság a szabadságvesztés tartamába beszámította a vádlott által előzetes fogva tartásban töltött időt.

A vádlott 2017. november 20-án a fővárosban bérbe vett egy gazdasági társaságtól egy Mercedes Benz Sprinter típusú gépkocsit, azzal a szándékkal, hogy az eddig ismeretlen társai által Magyarország déli határszakaszán átcsempészett migránsokat tovább szállítsa Ausztriába.

A vádlott 2017. november 22-én éjjel érkezett a déli határszakasz közelébe a gépkocsival, ahol előzetesen megbeszélt jelzést adott az ott várakozó 28 migráns személynek, majd őket az általa vezetett gépkocsiba felvette azért, hogy Ausztria államhatárának, a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújtson.

Az M60-as autópályán a szajki pihenőnél ellenőrizték a rendőrök a mikrobuszt illetve annak utasait. Megállapították, hogy a járművet vezető 50 éves abonyi férfi 28, magát pakisztáni állampolgárnak valló személyt akart jogellenesen külföldre juttatni.

Az elfogott migránsok nem rendelkeztek a schengeni tagállamokba történő beutazáshoz és tartózkodáshoz szükséges okmányokkal, továbbá sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni.

 

A vádlott és védője tudomásul vették az ítéletet.

A bíróság ítélete ellen az ügyész jelentett be fellebbezést azért, hogy a bíróság állapítsa meg, a vádlott bűnszervezetben követte el a bűncselekményt, és emiatt hosszabb tartamú szabadságvesztésre ítélje, így a bíróság határozata nem jogerős.

Képünk archív felvétel, az elfogáskor készült. 

 

Forrás: Pécsi Törvényszék