Kertész Attila karnagy az idei Tüke-díjas - Átadták a jubileumi elismeréseket

2023. január 21. szombat 21:17

Kertész Attila karnagy az idei Tüke-díjas - Átadták a jubileumi elismeréseket

Szombaton este a pécsi székesegyházban adták át a Tüke-díjat. A Tüke Alapítvány a pécsi polgárok ajánlásának figyelembe vételével úgy döntött, idén Kertész Attila karnagy kapja a rangos elismerést.

 

 

Szombaton immár huszadik alkalommal adták át Pécsett a Tüke-díjat.

Délután a pécsi székesegyházban ünnepi szentmisét tartottak, ahol átadták az elismeréseket, majd este a Dóm Kőtárban folyatódott az ünnepség.

Az Ifjúsági Tüke-díjat Gráber Kristóf kapta, aki a 2022. évi Szakma Sztár Fesztivál országos versenyen ért el első helyezést, amellyel elősegítette a kőműves szakma társadalmi elismertségének növelését.

Pedagógusi és emberi tisztessége, a zene iránti alázata, a kóruskultúra művelésében élethosszig tartó elkötelezettsége miatt a 2023. esztendő Tüke-díjas kitüntetettje Kertész Attila karnagy, címzetes egyetemi docens, a Magyar Kodály Társaság elnöke lett.

Ötévente az arra érdemeseket Tüke Emlékéremben részesíti a kuratórium. Most, a húszéves évfordulón 10 személy kapta meg ezt az elismerést:

Angela nővér - kármelita szerzetes
Bíró László - nyugalmazott tábori püspök
Ferling József - kreatív kommunikációs szakember,
Dr. Figler Mária - professzor emerita, a gasztroenterológia kiváló ismerője
Garami József - labdarúgó-mesteredző, szakedző
Prof. dr. Helyes Zsuzsanna - kutató orvos, egyetemi tanár, az MTA levelező tagja
Lovász Lázár - olimpai bronzérmes atléta, kalapácsvető
Dr. Nagy Gábor - honvéd orvos-ezredes, hadtörténész
néhai Nagy Sándor - Pécs város közművelődésének meghatározó alakja
Szilágyi Omer r. ftzs - közrendvédelmi szolgálatirányító

A civil szervezetek közül az elismerést 2023-ban a kuratórium két szervezetnek ítélte oda: a Pécsi Egyetemi Atlétikai Clubnak, megalakulása 100 éves évfordulójára emlékezve, illetve az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület 125 éves Mecseki Helyi Szervezetének a Selmecbányai Akadémia szellemi örökségére épülő, hagyományápoló, közösségfejlesztő munkájáért.

Az alkalomra készített emlékérmét dr. Ács Pongrác, a PEAC ügyvezető elnöke és Hideg József bányamérnök, a Mecseki Helyi Szervezet elnöke vette át.

 

 

EQM - Fotó: DN/Löfller Péter