Jövő hétfőn kinyitják az iskolaépületeket - Az elmúlt hetekben kevesen kérték a felügyeletet

2020. május 25. hétfő 17:19

Jövő hétfőn kinyitják az iskolaépületeket - Az elmúlt hetekben kevesen kérték a felügyeletet

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben március 16-tól úgynevezett tantermen kívüli, digitális munkarendben tanulnak a diákok, a gyerekek igény szerinti felügyeletét viszont igény szerint biztosítani kell.  A lehetőség Pécsett és Baranyában is rendelkezésre áll, ám meglehetősen kevesen éltek vele. Június másodikától viszont oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek

 

A vidéki bölcsődék és óvodák most hétfőtől, a fővárosiak pedig szintén június másodikától térnek vissza a "normális működési rendhez" - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: iskolákban a tanév végéig, június 15-éig érvényben marad a tantermen kívüli digitális munkarend, a tanév hossza nem változik.


Azonban június másodikától, ha az intézmény és a pedagógusok szükségét látják, kiscsoportos konzultációt, egyéni felkészítést már tudnak szervezni az elmúlt hónapok tudásának megerősítéséért, felzárkóztató jelleggel az iskolákban.

Erről az intézmények dönthetnek, tantárgyanként is szervezhetnek konzultációkat, a kis csoportok létszámát pedig központilag nem határozták meg, azok a helyi adottságoknak megfelelően alakíthatók ki - tette hozzá.

Hangsúlyozta: június 2-ától június 26-áig minden iskolában meg kell szervezni az oda járó gyermekek felügyeletét. Ezzel bővül a gyermekek felügyeletébe bevont intézmények köre, mivel eddig csak kijelölt iskolákban fogadták a tanulókat, most viszont mindenki a saját intézményébe mehet majd.

A köznevelési államtitkár azt is elmondta: azokat, akik lakóhelyüktől nagyobb távolságra jártak iskolába, most igény esetén a lakóhely szerinti iskolának is fogadni kell.

A tanév időszakában, június 2-15 közt elsősorban tanulást támogató, felzárkóztató programok szervezhetők az iskolákban, június 16-ától, a tanév befejezésétől pedig június 26-tól következő tanévre is készülhetnek már, de táborok, tematikus napok is rendezhetők - ismertette.

Az óvodák és a bölcsődék kapcsán Maruzsa Zoltán kiemelte: nem kötelező ezekbe az intézményekbe vinni a gyerekeket, a járványügyi helyzet alapos indoknak minősül, ha a szülő azt kéri, hogy gyermeke otthon maradhasson.


Ugyan több hete már digitális távoktatásban zajlik a tanév, az intézmények nem zártak be. Egyrészt a pedagógusok egy része továbbra is az iskolákból végzi a munkáját, másrészt a vonatkozó kormányhatározat értelmében - a szülők igényei alapján, indokolt esetben - felügyeletet is biztosítani kell a gyerekek számára.

Természetesen a legkisebb kockázatot szeretnék vállalni, ezért az előírások értelmében legfeljebb öt főből álló csoportokban oktathatják a diákokat a meghatározott intézményekben.

Érdeklődésünkre a Pécsi Tankerületi Központ korábban közölte, a baranyai megyeszékhelyen négy iskolát jelöltek ki erre a feladatra. Megtudtuk, a Pécsi Köztársaság Téri Általános Iskola, az Apáczai, a meszesi suli és az Éltes Mátyás iskola fogadja a gyerekeket.

A tankerület lapunkat arról tájékoztatta, hogy ezekben az intézményekben fenntartótól függetlenül, bármelyik iskolából fogadják a tanulókat, ha a szülők dolgoznak, és nem tudják biztosítani az otthoni felügyeletet.

A tapasztalatok eddig azt mutatják, hogy a családok megoldják a diákok otthoni felügyeletét, ugyanis a veszélyhelyzet idején meglehetősen kevés gyerek jár be a sulikba. Napjainkban az említett négy pécsi iskolában naponta összesen öt-hat fő kiscsoportos felügyeletét látják el.

Ugyan a középiskolás diákok számára is elérhető az iskolai oktatás, az ő esetükben nem igényeltek felügyeletet a szülők a városban.


Képünk illusztráció. 

Palotás Péter - Fotó: pixabay.com