Jótékony célokra fordítják a nemzeti oldal pécsi képviselői tiszteletdíjuk megemelt részét

2021. március 02. kedd 13:24

Jótékony célokra fordítják a nemzeti oldal pécsi képviselői tiszteletdíjuk megemelt részét

A Fidesz városházi frakcióvezetője, Csizmadia Péter után kedden az ÖPE-KDNP frakció tagjai is bejelentették, képviselői tiszteletdíjuk megemelt részét jótékony célokra ajánlják fel. Egyben felszólították a balliberális pécsi városvezetést, vonják vissza az emelésről szóló döntéseiket, s képviselőtársaikat pedig arra kérték, ők is fordítsák jótékony célra a pluszpénzt. 

 

 

Amint arról beszámoltunk, a pécsi balliberális városvezetés döntéseit követően a képviselők többször is örülhettek annak, hogy megemelték a saját fizetésüket, legutóbb pedig a minimálbér négy százalékos emelése miatt emelkedett a pécsi önkormányzati képviselők tiszteletdíja.

Ez utóbbi éves szinten negyven-ötvenezer forintot jelent.

Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője már korábban jótékony célra ajánlotta fel a neki járó többletjövedelmet.

- A megelőző ciklusban öt éven keresztül változatlanok maradtak a képviselői tiszteletdíjak, mert a polgári oldalon azt vallottuk, hogy amíg nem sikerül eltüntetni a megörökölt szocialista adóssághegyet, addig nincs helye a politikusok díjemelésének sem - nyilatkozta korábban. - Ehhez képest azzal kezdték működésüket Péterffyék, hogy két hónap alatt kétszer is megemelték a képviselők tiszteletdíját, ami elfogadhatatlan lépés volt, hiszen éppen ők kampányoltak a takarékossággal.

Az ÖPE-KDNP frakció tagjai, Berényi Zoltán, Kamarás Péter és Kővári János kedden sajtótájékoztatón jelentették be, ők is jótékony célra fordítják a pluszpénzt, mivel nem értenek egyet a tiszteletdíj növelésével.

- Úgy látjuk, hogy a baloldali városvezetés nem baloldali célokat tűzött ki, nem a kisembereket támogatják, hanem megemelik a képviselői tiszteletdíjakat és az önkormányzati cégek vezetőinek bérét, valamint prémiumokat és tanácsadók milliós díjait osztogatják bőkezűen, miközben a pandémia idején nagyon sok család nehéz helyzetbe került - fogalmazott Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője. - Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy ilyen esetben a képviselői tiszteletdíj emelt összegét azoknak illik adni, akiknek erre nagyobb szükségük van, s erre biztatjuk képviselőtársainkat is.

Kővári János kiemelte, hogy az elmúlt tíz év során egyszer sem emeltek a képviselői tiszteletdíjakon, ami egyébként 30 ezer forinttal kevesebb is volt, mint jelenleg.

Berényi Zoltán, az ÖPE-KDNP képviselője annak kapcsán, hogy az új városvezetés alakuló közgyűlésén az első intézkedések egyike volt a tiszteletdíjak emelése, megjegyezte:

- A munkába álló új dolgozót sem azzal fogadják, hogy rögtön megemelik 30-40 százalékkal a bérét. Felszólítjuk polgármester urat és képviselő társainkat, hogy ezt az intézkedést vonják vissza.

Pécsen egyébként a jelenlegi szabályok szerint ha egy képviselő egy bizottságnak a tagja, akkor bruttó 200 ezer 880 forintot keres. Ha kettő vagy több bizottság tagja, akkor bruttó 251 ezer 100 forint jövedelme. Ha a képviselő tanácsnok vagy bizottsági elnök (több tisztség, bizottsági tagság esetén is), akkor bruttó 318 ezer 60 forint.

 

M. B.