Jobb körülmények között dolgoznak a hétköznapi hősök, újabb mentőautót kap Pécs

2017. augusztus 17. csütörtök 10:06

Jobb körülmények között dolgoznak a hétköznapi hősök, újabb mentőautót kap Pécs

Az elmúlt években folyamatosan cserélték le a mentőkocsikat Pécsett, így napjainkban már korszerű járművekkel segítenek a bajba jutottakon. A fejlesztések nem állnak meg, idén várhatóan újabb korszerű mentőt helyeznek forgalomba városunkban.

Összesen tizennégy mentőkocsi teljesít szolgálatot városunkban, illetve a pogányi reptéren egy helikopter áll rendelkezésre. A mögöttünk hagyott években a sokszor igencsak elhasznált járműveket újakra cserélték.

- Idén az újabb kormányzati forrásból 193 mentőautó beszerzésére nyílt lehetősége, így ebben az évben várhatóan Pécsre is érkezik még új mentőgépjármű - tájékoztatta lapunkat Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs és pr igazgatója.

A modern járműparknak (és persze a mentősök felkészültségének) köszönhetően a pécsiek átlagos kiérkezési ideje tíz perc.

Nincs létszámhiány

Kérdésünkre az OMSZ-nél közölték, Pécsett nincs hiány mentősökből, „valamennyi személyi és tárgyi feltétel adott", a működés pedig biztosított.

- A helyszínre érkezésre vonatkozóan nem létezik normaidő vagy törvényi előírás, hiszen a sürgősség fokát a beteg állapota, a kiérkezés idejét pedig a pillanatnyi szabad mentőkapacitás is meghatározza. Az elvárás és egyben a célunk az, hogy a lehető legkorábban érjen ki a segítség. Azért dolgozunk, hogy a sürgős ellátást igénylő esetekben a lehető leggyorsabban, akár percek alatt a helyszínre érkezzen a megfelelő mentőegység - tudtuk meg.

A járműpark modernizálásán túl a mentőállomások is megújulnak, a Tüzér úti egység európai uniós forrásból már át is esett a fejlesztésen: hőszigetelést és elektromos garázskaput kapott az épület, a bejáratot pedig az OMSZ és a pécsi önkormányzat közös támogatásával cserélhették ki.

A tervek között szerepel, hogy a Petőfi utcai mentőállomás is megújul, ám ennek pontos dátuma még nem ismert.

Palotás P. - Fotó: Laufer László