Ismét alacsony a Duna vízállása, a következő napokban tovább apadhat a folyó

2023. szeptember 20. szerda 09:20

Ismét alacsony a Duna vízállása, a következő napokban tovább apadhat a folyó

A következő egy hét során várhatóan tovább csökken a Duna vízszintje Mohácsnál is, egyre inkább közelítve a hajózás szempontjából kritikus határnak számító 150 centiméterhez.

 

 

Az elmúlt napok során nem volt számottevő csapadék a Duna vízgyűjtő területein, így a közeli jövőben biztosan nem számíthatunk a vízszint emelkedésére, sőt.

A folyó gyakorlatilag a teljes magyarországi szakaszán apad.

Mohácsnál kedden reggel 193 centiméteres vizet mértek, a következő egy hét során pedig tovább csökkenhet a vízszint, az előrejelzés szerint vasárnap 156 centiméter lesz a vízállás.

A hajózás szempontjából kritikus határnak a 150 centis víz számít, az alatt a nagyobb merülési mélységű hajókat csak félig rakodják, nehogy zátonyra fussanak.

 

A továbbiakat illetően nem tudni biztosat, az előrejelzéseket ugyanis hat napra szólóan készítik, mivel ennyi idő elteltével érezteti hatását a vízgyűjtő területeken esett csapadék - már ha esik.

Mindenesetre egyelőre így is távol vagyunk a negatív rekordoktól.

2018 októberében például, amióta mérik, még soha nem jegyeztek fel olyan alacsony dunai vízállást Mohácsnál, mint akkor: hatvankét centimétert mutatott a mérce, egy centivel kevesebbet, mint 2013-ban, amikor az addigi rekordot regisztrálták.


 

M. B.