Indul a gombaszezon, a megyében csak Pécsett lehet bevizsgáltatni a példányokat

2023. április 27. csütörtök 12:09

Indul a gombaszezon, a megyében csak Pécsett lehet bevizsgáltatni a példányokat

A pécsi vásárcsarnok keleti (azaz a felüljáró felőli) részében találhatók az erdei gombaárusító asztalok, ahol szezonban és főleg a gombáknak kedvező melegebb és csapadékos időjárás után, fajban gazdag, színes választékkal várják vásárlóikat gombaárusok. A vásárcsarnokban árusított erdei gombák szakellenőr által bevizsgált ehető gombák. Ha magunk szeretnénk gyűjteni, akkor május 1-től már vasárnap is vihetjük ellenőrzésre a gombákat. A lakosság számára a gombavizsgálat ingyenes. 

 

 

A gombavizsgálat alapvető célja a mérgező és nem mérgező gombák szétválasztása a gombaszakellenőr által a vadon termett erdei gombák gyűjtése után, de az emberi fogyasztásra történő felhasználás előtt.

Aki nem vizsgázott gombaszakértő, annak a leszedett gombából ételt készíteni rendkívül életveszélyes a gombák ellenőriztetése nélkül.

Ha magunk szeretjük szedni a gombákat, akkor jó tudni, hogy az étkezési célra gyűjtött gombát minden esetben be kell vizsgáltatni szakellenőrrel.

Pécsett a lakossági gombavizsgálat ingyenes, a vásárcsarnokban (7622 Pécs, Zólyom utca 4.) egész évben elérhető a szolgáltatás.

Hétfőtől- szombatig 5:00 és 13:00 óra között, a gombszezonban: május 1. és november 30. között pedig kiegészül a vasárnapi vizsgálattal is. A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. tapasztalt szakellenőrei szezonban a hét utolsó napján délután 17:00 - 19:00 óra között is ellenőrzik a lakosság által bevitt gombákat.


Magyarország dél-nyugati régiójában csak a Pécsi Vásárcsarnokban biztosított az állandó gombavizsgálat, így Baranya vármegyén kívül a szomszédos vármegyéket is kiszolgálja.

A tavalyi szezonban megközelítően 12 000 ember vizsgáltatott gombát, az őszi szezonban napi átlagban 100 - 150 fő érkezett és átlagosan 1-6 faj gombát hoztak.

Tavaly októberben hatalmas pöfeteg gombákat is, idén pedig már kucsmagombákat is lehetett vásárolni a vásárcsarnokban.

Május közepétől várható a tövisalja gomba, a májusi pereszke és a sárga gévagomba megjelenése. Kicsit később a májusi vargánya, a piruló galóca és a halvány rókagomba jelenhet meg.

Forrás: Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.