Így áll a mohácsi híd ügye: májusra kell elkészülniük a terveknek, a kormány idén dönt a kivitelezésről

2020. január 31. péntek 14:59

Így áll a mohácsi híd ügye: májusra kell elkészülniük a terveknek, a kormány idén dönt a kivitelezésről

Nincs szó arról, hogy megrekedt volna a mohácsi híd ügye, a feladatot közbeszerzési eljáráson elnyert cégnek május 27-éig kell elkészítenie az engedélyes terveket, a kiviteli tervek véglegesítésére onnan számítva egy év áll a rendelkezésére. Mosóczi László, közlekedéspolitikáért felelős államtitkár korábban azt mondta, a kormány 2020 végén dönthet a kivitelezés kezdetéről. 

 

 

„Túl nagy a csend a híd körül, ami nem sok jót jelent", ilyen és ehhez hasonló megjegyzéseket is hallani nemcsak Mohácson, hanem másutt is, ha szóba kerül az átkelő.

Pedig a csend ezúttal nem mást jelent, minthogy zajlik a tervezői munka.

Tavaly májusban zárult le a közbeszerzési eljárás a híd és a csatlakozó, az M6 autópálya és 51. sz. főút közötti úthálózat kiépítésének engedélyezési és kiviteli tervének készítésére.

Az építési engedély, valamint a szükséges további engedélyek megszerzésében való közreműködésre szóló megbízást a budapesti székhelyű Speciálterv Építőmérnöki Kft. nyerte el. A cég nettó 972 millió forintért vállalta a munka elvégzését.

A most készülő tervek nemcsak a hídra vonatkoznak, hanem a csatlakozó utakra is.

A beruházás részeként az 57-es főút M6-os autópálya és Mohács közötti szakaszát kétszer kétsávosra bővítik, az 56-57. sz. főutak körforgalmi csomópontja és az új mohácsi Duna-híd közötti szakaszon az út teherbírását 11,5 tonnára emelik. A szigeti oldalon pedig - hogy a híd ne a „semmibe" vezessen - pedig megteremtik az összeköttetést az 51-es főúttal.

Összesen mintegy 27 kilométernyi új, vagy felújítandó, szélesítendő út tervezéséről van szó, ez a munka zajlik ezekben a hónapokban.

A feladattal megbízott cégnek 2020. május 27-éig kell elkészítenie az engedélyes terveket, a kiviteli tervek véglegesítésére onnan számítva egy év áll a rendelkezésére.

A híd létesítéséhez elengedhetetlen környezetvédelmi engedély már megvan, azt ugyanis az önkormányzat - még Szekó József polgármestersége idején - elkészíttette. Ennek azért is van jelentősége, mert így az előkészítés folyamata rövidebb időt vehet igénybe.

Mosóczi László, közlekedéspolitikáért felelős államtitkár tavaly szeptemberben, Mohácson tett látogatása alkalmával azt mondta , a kormány 2020 végén dönthet a kivitelezés kezdetéről.

Ugyancsak ekkor az államtitkár azt is közölte, kormány döntött az M9-es gyorsforgalmi út előkészítéséről is.

Az ország nyugati és keleti részét összekötő sztráda térségünkben Pécset Mohácson át Szegeddel köti majd össze, a magában foglalja majd a mohácsi Duna-hidat is.

A szintén tervbe vett déli vasútról szólva azt mondta, a Debrecen-Nagyvárad-Nagyszalonta-Gyula-Békéscsaba-Hódmezővásárhely-Szeged-Szabadka-Baja-Bátaszék-Mohács-Pécs útvonal tervével kormánybiztos foglalkozik.

Képünkön: a mohácsi Duna-híd 2014-ben készült tanulmányterve.

 

 

M. B. - Fotó: Pont-Terv Zrt.