Hogy is volt? A választások elfeledett pécsi eredményei: így szavazott a város 2002-ben

2022. január 22. szombat 16:37

Hogy is volt? A választások elfeledett pécsi eredményei: így szavazott a város 2002-ben

Hamarosan ismét voksol az ország, a rendszerváltás óta már kilencedszer dönthetnek a polgárok az Országgyűlés összetételéről. A pécsi körzetek, az egykori 1-es, 2-es és 3-as választókerületek talán azóta feledésbe merült eredményeit szemlézzük. Így szavaztak a pécsiek 2002-ben. 

 

 

Húsz évvel ezelőtt Pécsett mindhárom választókerületben az MSZP jelöltje nyert. Közülük ketten már az első fordulóban megszerezték a mandátumot. 

Szili Katalin a kettes választókerületben 17 038 szavazatot kapott, (50,89%), a Fidesz-MDF jelöltje, De Blasio Antonio 11 259-et (33,63%). A harmadik helyen zárt a MIÉP színeiben dr. Deák Péter (2 177 voks, 6,5%).

Ugyancsak az első fordulóban eldőlt a választás a Kertvárosban, ahol a szocialista Toller László 20 661 szavazattal (55,34%) győzött. Második helyen a Fidesz-MDF jelöltje, Körömi Attila (11 036 szavazat, 29,56%), a harmadikon a szabaddemokrata Pörös Béla (1 724 voks, 4,625%) végzett.

A pécsi 1-es választókerületben valamelyest szorosabb volt a verseny, ott második fordulóra volt szükség. Abban a körben dr. Kékes Ferenc legyőzte riválisát, dr. Mikes Évát (Fidesz -MDF).

A további nyertesek Baranyában 2002-ben:

4. választókerület (Komló): Páva Zoltán (MSZP)
5. választókerület (Mohács): dr. Hargitai János (Fidesz-MDF)
6. választókerület (Siklós): Kékkői Zoltán József (FIDESZ-MDF)
7. választókerület (Szigetvár): Pichler Imre (FIDESZ-MDF)

 


A megyét tekintve a második forduló előtt hat helyen az MSZP vezetett, s a párt az országban is győzelemre állt, ez a közvélemény-kutatások alapján meglepetésnek számított. A jobboldal hatalmas energiával vetette bele magát a választási küzdelembe a két forduló között, Orbán Viktorék meglátogattak minden olyan választókerületet, ahol a legcsekélyebb lehetőség adódott az eredmény megfordítására.

A mozgósítás sikeres volt: az első forduló 71,3 százalékos részvételét - addig egyedülálló módon - a második forduló 73,48 százalékos részvétele felülmúlta.

A hadjáratnak majdnem sikerült megfordítania az eredményt: a második fordulóra a Fidesz-MDF választási koalíció megközelítette a szocialista pártot, de nem győzte le, így végül az MSZP a szabaddemokratákkal alakíthatott kormányt.

Képünkön: archív felvétel.

 

M. B. - Fotó: MTI/Sóki Tamás (archív)