Hatvanhét tonna élelmiszert osztottak szét tavaly az egyházmegyében a karitász csoportok

2024. március 05. kedd 12:03

Hatvanhét tonna élelmiszert osztottak szét tavaly az egyházmegyében a karitász csoportok

A Karitász szeretetszolgálati cselekedetei a szív mélyéről fakadnak, ezért számokban nem mérhetőek. A mérlegre tett mutatók azonban sok esetben beszélnek a szavak helyett is. A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász önkéntesei 2023-ban mintegy 67 tonna élelmiszert, 23 tonna ruhaadományt juttattak el rászoruló embertársainknak. Idén márciusban tartós élelmiszert gyűjtenek a pécsi központjukban, valamint a plébániai átvételi pontokon. 

 

 

A Pécsi Egyházmegye területén működő plébániai karitász csoportok 2023-ban együttesen mintegy 39 000 alkalommal kerültek kapcsolatba rászorulókkal.

Hozzávetőlegesen 134 700 000 Ft értékben osztottak szét adományokat karitatív célból az egyházmegye területén, ahol jelenleg 39 aktív plébániai karitász csoport működik az alábbi településeken: Abaliget, Bátaszék, Bicsérd, Bóly, Dombóvár, Drávasztára-Sellye, Egerág, Fadd, Feked, Harkány-Szalánta, Hímesháza, Hosszúhetény, Hőgyész, Iregszemcse, Kékesd, Komló, Lánycsók, Mágocs, Magyaregregy, Mohács, Nagydorog, Nagyharsány, Oroszló, Paks, Pécs-Kertváros, Pécsvárad, Pellérd, Pincehely, Siklós, Szakcs, Szekszárd, Szászvár, Szigetvár, Tamási, Tolna, Vásárosdombó, Versend, Véménd.

 

A szervezetnek 742 önkéntes munkatársa van a Pécsi Egyházmegyében, akik közül 465-en rendszeresen segítik munkájukkal a karitatív szolgálatot. A csoportok 2023-ban összesen 67 tonna élelmiszert, 23 tonna ruhaneműt, 438 mázsa tűzifát és 339 db bútoradományt osztottak szét a rászorulók között.

A munkatársak és önkéntesek természetbeni segítségnyújtást is végeznek az egyházmegye területén élők körében: időseket, betegeket, fogyatékkal élőket látogatnak, továbbá az Egyházmegyei Karitász központja által gyűjtött adományok és segélyek szétosztását végzik. Közreműködnek továbbá a rászorulóknak szervezett segítő programok lebonyolításában, gyermektáborok, ételosztások, családok segítésében.

 

A Karitász küldetése, hogy szolgálatuk, segítségnyújtásuk embertől-emberig, ahogy ők fogalmaznak, szívtől-szívig érjen, ezért minden esetben személyesen viszik el az adományokat a rászorulóknak.

A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász a nagyböjti időszakban az immár hagyományos tartósélelmiszer-gyűjtést végzi, melynek részleteiről, illetve a Karitász adománygyűjtő tevékenységeiről a szervezet honlapján találhatók információk: pecsi-karitasz.hu

A gyűjtéshez tartós élelmiszer: liszt, cukor, rizs, tészta, búzadara, olaj, konzervek, zacskós leves, tartós tej, keksz, édesség, lekvár, kávé, tea felajánlásával hozzá lehet járulni. Az összegyűlt adományokból a Karitász önkéntesei állítanak össze élelmiszercsomagokat a rászorulók számára.

Forrás: Pécsi Egyházmegye