Hamarosan vérszívók inváziója jön Pécsre - A kullancs ellen nincs védőszer, így irtás sem lesz

2014. április 21. hétfő 21:08

Hamarosan vérszívók inváziója jön Pécsre - A kullancs ellen nincs védőszer, így irtás sem lesz

Az enyhe tél miatt várhatóan milliárdnyi kullancs- és szúnyog áhítozik majd a vérünk után. Míg a szúnyogok ellen hatékony vegyszerekkel lehet küzdeni, addig a kullancsok gyérítése gyakorlatilag megvalósíthatatlan. Pécsett e mellett már csak azért sem lesz kullancsirtás, mert nincs erre vonatkozó előírás.

Valóságos invázióra készülhetünk Pécsen, az elmúlt tél ugyanis kedvező feltételeket teremtett a több komoly betegséget is terjeszthető kullancsok és a szúnyogok számára. A szakemberek szerint a kullancsok több mint fele hordoz különböző kórokozókat, a fertőző egyedek túlnyomó többsége (kilencvenöt százalékról van szó) a Lyme-kórt terjeszti.

A szúnyogoktól pedig a malária mellett szívférgességet vagy akár bőrférgességet is lehet kapni, azaz az állat lárvái akár az emberi szervezetbe is bekerülhetnek.

Dr. Kapiller Zoltán állatorvos, a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület elnöke a Pécsi Újság.hu megkeresésére elmondta, mivel a kullancsok „rejtőzködő életet" élnek, nincs hatékony irtószer ellenük.

- Ezek a rovarok az állatoktól kezdve a földben és a növényeken is megtalálhatóak, nem lehet tehát a szúnyogokhoz hasonló módszerrel gyéríteni őket. Utóbbiak ellen viszont hatékony a vegyszeres irtás, mivel nagyobb számban csak a vizes helyek környékén találhatók.

Szerinte a kullancsok elleni védekezés kulcsa az állatok, elsősorban a házi kedvencek védelme, hiszen többek közt a kutyáknak „köszönhető", hogy a vérszívók ma már a városi környezetben is fellelhetők. Fontos tehát - tette hozzá -, hogy a védőoltás mellett riasztó krémeket használjanak a természetbe indulók, illetve a kutyák esetében az úgynevezett cseppentő oldatokkal tartsák távol a vérszívókat.

Hatékony gyérítési módszer, illetve az erre vonatkozó előírás hiánya miatt Pécsett (sem) lesz kullancsirtás, a szúnyogok ellen viszont felveszi a kesztyűt a városüzemeltetési cég.

- Természetesen idén sem marad el a szúnyoggyérítés, ha szükségessé válik. Egyelőre nem érkezett hozzánk bejelentés, és mi sem tapasztaltuk, hogy a rovarok nagyobb számban megjelentek volna a városban - fogalmazott Lóczi Szidónia, a BIOKOM Nonprofit Kft. pr-menedzsere.- Várhatóan - tette hozzá - amint csapadékosabbra fordul az időjárás, rövid időn belül megváltozik a mostani helyzet és megjelenhetnek a szúnyogok.

Palotás P.