Ha szükséges, a határtól délre is bevetik a jégtörőket a Dunán

2021. december 10. péntek 18:30

Ha szükséges, a határtól délre is bevetik a jégtörőket a Dunán

A Magyar - Szerb Vízügyi Bizottság és az Állandó Magyar - Horvát Vízgazdálkodási Bizottság ülésszakán hozott határozatoknak megfelelően és a vonatkozó szabályzatokkal összhangban a napokban került sor a magyar, horvát és szerb jégvédekezési összekötők és szakértők találkozójára. A tárgyalás célja az volt, hogy a felek megállapodjanak a jégvédekezés szempontjából magyar-szerb-horvát közös érdekű, Dunaföldvár és Vukovár közötti, 227 km hosszú Duna-szakaszon. 

 

 

A találkozó - a kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel - a tavalyi évhez hasonlóan idén is videókonferencia formájában került megtartásra.

A tárgyaláson az összekötő szervek kölcsönösen tájékoztatták egymást az aktuális hidrometeorológiai helyzetről és a középtávú, valamint a hosszú távú előrejelzésekről. Megállapításra került, hogy a hosszú távú előrejelzésekben rejlő bizonytalanságokra, valamint az esetlegesen bekövetkező szélsőséges meteorológiai eseményekre és a várhatóan alacsony vízállásra való tekintettel a téli időszak második felében a dunai jégjelenségek kialakulásának lehetősége nem zárható ki.

A magyar fél tájékoztatta a szerb és a horvát Felet, hogy a Dunaföldvár - országhatár közötti közös érdekű Duna-szakaszra a korábbi megállapodásnak megfelelően négy jégtörő hajót biztosít.

Ezek közül 2 (kettő) db jégtörő hajó szükség szerint az országhatár és Vukovár közötti részén végez jégtörést.

Ugyancsak megerősítésre került, hogy amennyiben a hidrometeorológiai előrejelzések intenzív jégzajlásra, illetve jégbeállásra utalnak, és a teljes magyarországi Duna-szakasz jéghelyzete, valamint a műszaki lehetőségek azt megengedik, úgy a magyar fél megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a fent megadott 2 db hajón kívül további 2 db jégtörő hajó kerüljön levezénylésre az országhatár és Vukovár közötti közös érdekű Duna-szakaszra.

Képünk archív felvétel.

 

EQM