Gigantikus könyvet állítottak ki a Csorba Győző Könyvtárban - Azt képzelünk a lapjaira, amit akarunk

2022. október 05. szerda 11:37

Gigantikus könyvet állítottak ki a Csorba Győző Könyvtárban - Azt képzelünk a lapjaira, amit akarunk

Ahogyan a nagykönyvben meg van írva - szól a mondás. Itt azonban a szó legszorosabb értelmében a nagy könyvről beszélhetünk. A leghatalmasabbról, ami a környéken, vagyis Baranyában fellehető. A Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont épületében működő Csorba Győző Könyvtár méretes darabja egy évforduló kapcsán, kiállítási tárgyként szolgál. De legalább mindenki azt képzel a lapokra, amit akar. Leginkább kedvenc történetét. 

 

A Pécsi Megyei Könyvtárat hét évtizeddel korábban nyitották meg. Attól kezdve rengeteg dolog történt a korábbi, illetve a mai épület falai között. Ennek állít emléket Pécsett egy kiállítás, az Universitas utcában, az első emeleten. Aminek ünnepélyes megnyitója kedden volt.


A legszembetűnőbb tárgy, amit közszemlére tettek a szervezők, egy olyan könyv, amit, ha normál betűkkel írták volna, legalább száz másiknak a tartalma férne bele.

Természetesen mérettől függően, mert léteznek úgynevezett mini könyvek is. Azokból akár ezret is elnyelhetnének az oldalak. Azért a tartamát fel lehet idézni: „Azért szeretem a könyvtárat, mert...". Ennyi, semmi más. A többi már kizárólag egyéni fantázia kérdése.

Azért, mikor egy felnőtt, nem éppen magas hölgy, a könyvtár dolgozója, Hajnal Réka beállt a két borító közé, jó lehetett érzékelni a méreteket. Szerencsére kikölcsönözni nem lehet az alkotást. Mert ahhoz azért az engedélyen kívül még egy kisebb személyautó is nélkülözhetetlen lenne, üres csomagtartóval együtt. Másképpen soha nem érne haza az olvasnivaló.

Száznegyven centi

Becsukva, elfektetve a könyv nem igazán mutat jól. De felállítva, kinyitva biztonságosan áll a „saját lábán", pontosabban a kötésén. A magassága legalább 140 centiméter, egyik borítója mintegy 80 centiméter széles. Ha a gerincét is hozzávesszük, egy,félkörös ívvel, az még 20 centiméter. Vagyis, kiterítve eléri a 180 centimétert. A súlyát mérleg hiányában nem lehetett lemérni, de megmozdítva, legalább 20 kilogrammot kiad. Lapjainak száma meglehetősen kevés, összesen kettő jutott bele. De azok legalább jó vastagok.

Kissé közelebb „lopakodva" a darabhoz, megállapítható, a külső borító valami műanyag, szőnyegszerű anyagból, esetleg falvédőből készült. A gerince szintén olyan tapintású, csak más színben. Az egész jól néz ki, figyelemfelkeltés céljából tökéletes.

A Csorba Győző Könyvtár legméretesebb példányáról nehéz lenne kijelenteni, hogy az országos csúcstartó lenne. Ugyanis, ezzel a címmel, Magyarországon számos más könyvgyűjtemény kezelői is szoktak dicsekedni. De a baranyai tárgy bizonyosan az élmezőnyben végezne, ha egyszer kiírnának egy hitelesített versenyt.

Mindezt megerősítette Erdős Zoltán, a könyvtár Helyismereti Gyűjteményének osztályvezetője is. Ha másért nem, már ezért is érdemes ellátogatni a tárlatra, ahol hét évtized könyves históriájának bemutatását nézhetik meg a kíváncsiak. Egészen pontosan 2022. november 8-ig, minden más érdekességgel együtt.

 

Pucz Péter