Fogsort, babakocsit, mankót és fúrógépet is felejtettek már utasok a pécsi buszokon

2021. március 19. péntek 07:08

Fogsort, babakocsit, mankót és fúrógépet is felejtettek már utasok a pécsi buszokon

Sokak számára lehet ismerős, hogy utazása során véletlenül az autóbuszon felejti valamilyen számára fontos iratát vagy értéktárgyát. 2020-ban mintegy 250 talált tárgy leadását regisztráltuk, míg a koronavírus járvány előtti évben négyszáz, a pécsi járatokon elveszett iratot vagy tárgyat vettek nyilvántartásba a Tüke Busz munkatársai. 

 

 

A társaság közlése szerint az elhagyott tárgyak köre igen széles skálán mozog. Az utasok leggyakrabban hivatalos iratokat, bérleteket, táskákat, mobiltelefonokat, szemüvegeket, és tornazsákokat felejtenek a járműveken.

Ősszel-télen leginkább az esernyők, és a téli ruhadarabok maradnak az autóbuszokon, de találtunk már karórát, nagy értékű laptopot, fúrógépet, orvosi tankönyveket, fogsort, 1 pár használt női fekete lakkcsizmát és gyerekjátékokat is.

A talált tárgyak között akadt már gitártok, hangszer, járást segítő bot (mankó) és babakocsit is, melyekért három hónapot követően sem jelentkezett senki.

Az autóbusz állomáson leadott iratokat és talált tárgyakat a forgalmi szolgálattevőnél lehet keresni, aki a megtalálást követő két napig megőrzi azokat. Ezt követően a Millennium Üzletházban működő ügyfélszolgálati irodában a „Talált tárgyak nyilvántartó könyvében" veszik őket nyilvántartásba. A megtalált tárgyak tárolásáról, őrzéséről úgy gondoskodunk, hogy a tulajdonosnak történő átadásig azok állagában, értékében csökkenés ne következzen be.

Ha az elhagyott tárgy tulajdonosát be lehet azonosítani és találnak hozzá elérhetőséget, akkor mindenképpen értesítik az érintett személyt. Amennyiben a megtalált személyi adatokat tartalmazó igazolványokért, okmányokért, iratokért tulajdonosaik nem jelentkeznek, akkor azokat a kiállító hatóságnak visszaküldik.

A járműveken elvesztett talált tárgyak kiadáshoz szükséges, hogy a tulajdonos személyét kétségkívül be tudják azonosítani, ehhez személyazonosításra alkalmas igazolvány, vezetői engedély, vagy útlevél bemutatása szükséges.

Az azonosítás az ügyfélszolgálati munkatársnak azt is el kell mondani, hogy az adott irat vagy tárgy mikor és hol veszett el, és szükséges lehet néhány jellemző tulajdonságot is felsorolni (pl. méret, szín). Kétség esetén egyéb, kizárólag a tulajdonos által ismerhető azonosítók meghatározása is fontos lehet.

A Tüke Busz Zrt. - üzletszabályzata szerint - a talált tárgyak (a romlandó élelmiszerek kivételével) megőrzéséről három hónapig gondoskodik, a nem keresett tárgyak ezt követően Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatához kerülnek.

EQM