Felszentelték Mohácson hazánk első, gyógyító szentekhez fohászkodó úti keresztjét

2021. szeptember 24. péntek 11:15

Felszentelték Mohácson hazánk első, gyógyító szentekhez fohászkodó úti keresztjét

- A kereszt az Istentől kapott jel. Az egyetlen hiteles jele a szeretetnek és szenvedésnek, melyek egysége mindannyiunk sorsa - hangsúlyozta főtisztelendő Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye megyéspüspöke a Mohács-Somberek közti főút mentén álló új kereszt felszentelése alkalmából csütörtökön, a megjelent nagyszámú közönség előtt, majd áldást kért mindazokra, akik e keresztre tekintenek. 

 


A tomboló járványhelyzetet tapasztalva idén tavasszal határozta el M.Bugarszki Norbert, hogy a Csele patak völgyében eleink példájára a fennebbvalót és Szent Kozma, valamint Damján gyógyító szentek közbenjárását kérve hazánk népének gyógyulásáért, s egyben az elmentek emlékére Covid-keresztet kell állítani.

A Szent Miklós Rend keretében vállalva a feladatot, alig, hogy hírül adta szándékát a közösségi oldalon, özönlöttek a felajánlások a megvalósításhoz.

Városvédőként az elmúlt évtized alatt a Mohács környékén elpusztult homokkő úti keresztek elemeit mentette meg, melyek most Márkus Gábor kőfaragó mester műhelyéből megújulva kerültek ki és alkotják az új kereszt talapzatát.

A kereszthez a tíz éve száradó tölgyfát Szatmárnémetiből Ármós András adományozta, amit M.Bugarszki Norbert és a fia gyalult és kezelt le.

A szép, régi anyagokból készült kereszt állításának alapozását, az anyagok szállítását, daruzását helyi vállalkozók közreműködése segítette, míg a munkálatokat magánszemélyek anyagilag kívánták támogatni.

- A pénzfelajánlásokból egyetlen fillért sem kellett elköltenünk, így amennyiben az adományozók hozzájárulnak, a közel százezer forintot a város tizennyolc régi úti keresztje közül a felújításra szorulóra fordítjuk - mondta az ünnepségen M.Bugarszki Norbert.

Berta Mária