Épp síneket darabolt egy pécsi férfi, mikor jött a NAV

2023. május 12. péntek 10:37

Épp síneket darabolt egy pécsi férfi, mikor jött a NAV

Fémhulladékkal fizettek a tereprendezésért egy Baranya vármegyei férfinak, aki a csalásért több milliós bírságra számíthat a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). 

 

 

 

Egyenesen a fémtelepre vezetett minden útja annak az embernek, aki az elmúlt két évben Pécsett és környékén ház körüli munkákért cserébe, ellenértékként fémhulladékot kapott.

A férfit ráadásul az ellenőrzés napján, éppen vasúti sínek darabolásakor zavarták meg a pénzügyőrök. Azt is elmondta, hogy a fémhulladék-biznisz ideje alatt több mint 31 tonna „értékes hulladékhoz" jutott hozzá, amit fémfajtánként adott el, és a síneket is már az eladásra készítette elő.

A sikeresnek tűnő kertészkedés végül veszteséggel zárult, és az elkövető több mint négymillió forint bírságra is számíthat.

 

A fémkereskedelmi szabályok szerint természetes személy, saját ingatlanán, legfeljebb három köbméter fémhulladékot tárolhat, ami egyértelműen az ingatlanához köthetően keletkezhet. Kizárólag saját tulajdonú fémhulladék értékesíthető fémkereskedelmi engedély nélkül fémkereskedő részére.

 

A pénzügyőrök a - csak előzetes bejelentéssel és NAV-visszaigazolással értékesíthető, úgynevezett érzékeny FAJ-kód alá tartozó - síneket is lefoglalták, és fémkereskedelmi törvénysértés miatt indítottak eljárást a férfival szemben.

Forrás: NAV