Eladták a pécsi Palatinus Hotelt, az új tulaj is szállodaként kívánja üzemeltetni

2020. január 10. péntek 12:43

Eladták a pécsi Palatinus Hotelt, az új tulaj is szállodaként kívánja üzemeltetni

Eladja a pécsi Palatinus Hotelt a Danubius Zrt., a vevők a Hotel Palatinus Kft. és a HotelKer Szállodaüzemeltető Kft.; a vételár üzleti titok - közölték a cégek az MTI-vel pénteken. 

 

 

Azt írták, hogy a vevők továbbra is szállodaként fogják üzemeltetni a Palatinust, az épület tervezett felújításával annak régi fényét kívánják visszaállítani, a szálloda munkavállalóit pedig átveszik.

A Pécs központjában álló, több mint 100 éves, szecessziós stílusban épült Palatinus Hotel komoly rekonstrukciót igényel.

Czéh-Tóth Márk, a vevő társaságok képviselője a közleményben elmondta, hogy a befektetési döntés meghozatala során fontos szempont volt egy meglévő helyi érték megóvásának és megújításának lehetősége.

A 100 szobás szálloda üzemeltetését szerződés szerint az új tulajdonos 2020. április 29-én veszi át. A tulajdonosváltás nem érinti a jövőbeni foglalásokat, a Palatinus Hotel zavartalanul folytatja működését és várja vendégeit - írták.


„A vezetőségünk látva, hogy a vevők szándéka középtávon az épület felújítása és hosszútávú üzemeltetése, úgy gondoljuk, hogy az új tulajdonosok lehetővé tudják tenni, hogy a Palatinus Hotel ismét méltó fényében tündökölhessen és fogadhassa a Pécs városába érkező turistákat. Nagyon fontos volt számunkra, hogy az új tulajdonos tovább működteti a szállodát, és a hotel jelenlegi teljes személyzetét folyamatos munkaviszonnyal tovább foglalkoztatja. Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjunk a Palatinus Hotel minden munkatársának, akivel az elmúlt években együtt dolgozhattunk ebben a Pécs szívében álló csodálatos szállodában" - mondta el Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója.

Dr. Czéh-Tóth Márk, a vevő társaságok képviselője fentiekhez hozzátette, hogy a befektetési döntés meghozatala során fontos szempont volt egy meglévő helyi érték megóvásának és megújításának lehetősége. „Talán nem túlzás azt mondani, hogy a Palatinus nemcsak Pécs, hanem a régió egyik legnagyobb múltú és presztízsű szállodája, a megyeszékhely történelmi belvárosának ikonikus épülete.

A szálloda folyamatos fejlesztésével és tervezett felújításával új tereket szeretnénk megnyitni a helyi kulturális és turisztikai élet számára, hozzájárulva ezáltal a város és a régió turizmusának fejlődéséhez is. Hisszük, hogy Pécs és térsége - ideértve különösen a Mohács-Villány-Siklós-Harkány-Orfű tengely kincseit - még sok lehetőséget rejt magában mind a belföldi, mind az idelátogató külföldi vendégek számára."


A háromemeletes, a késő eklektika jegyeit szecessziós elemekkel elegyítő, elegáns hetvenszobás szálloda 1915-re készült el. A kor minden igényét kielégítette, színvonalas kávéház és étterem is helyet kapott benne, felső szintjével a Nádor Szálloda épületéhez is kapcsolódott.

Bár Hamerli Imre nagy fantáziát látott a szállodában, s kezdetben maga irányította, az 1910-20-as gazdasági válság következtében egyre több nehézséggel kellett szembenéznie. Így előbb bérbe adta, majd 1924-ben a Dunántúli Bank Rt. tulajdonába került. A Hamerli-család emlékét a szálloda falán emléktábla őrzi.

 

A Pannónia Grand Hotel több mint hatvan évig üzemelt. Nagyterme Pécs legelőkelőbb báljainak adott otthont, és a pécsi kulturális élet egyik központjaként működött. Színielőadásokat és koncerteket tartottak a gyönyörű falak között. A pécsiek jól tudják, hogy Bartók Béla is itt adta emlékezetes hangversenyét 1923 október 30-án.

- A patinás szálloda épületének felújítása 1976-ban kezdődött, a renoválás és átalakítás nem kevesebb, mint tizenhárom évig tartott. Az 1988-as átadás óta az épület ismét eredeti funkciójának megfelelően működik. Jelenlegi formájában a századeleji hangulat és a modern, kifinomult ízlés jól megférnek egymás mellett. Új nevét ugyancsak ebben az évben kapta egy nyilvánosan kiírt pályázaton - elevenítette fel Danka András.

A lélegzetelállító bálterem Bartók Béla nevét viseli. A történelmi atmoszférát sugárzó, szecessziós ornamentikájú háromszáz főt befogadó díszterem a mai napig méltó ünnepi helyszíne a régió és a város legnevesebb eseményeinek, nemzetközi fogadásoknak.

MTI - EQM