Egyre gyakrabban jön ránk a szmog?

2011. január 24. hétfő 18:59

Egyre gyakrabban jön ránk a szmog?
Múlt héten ismét az egészségügyi határértéket meghaladó szállópor (PM10) koncentrációt regisztráltak Pécsett, a Szabadság úti mérőállomáson. A belvárosban élő tüdőbetegeket alaposan megviseli a légyszennyezettség, dr. Balikó Zoltán főorvos szerint rajtuk leghatékonyabban gyógyszeres kezeléssel lehet segíteni. Ugyan az interneten és a különböző gyógyászati üzletekben légtisztító berendezést is lehet kapni, de ilyesmit a magas árak miatt csak kevesen engedhetnek meg maguknak.

Egy hete az egészségügyi határérték dupláját mérték a környezetvédelmi felügyelőség szakemberei a Szabadság úti mérőállomáson: a szállópor koncetrációja ugyanis a megengedett 50 helyett több mint 100 mikrogramm/köbméterre ugrott.

- Keddre a Szabadság úton ez az érték 72,2 volt, de aznap már a Boszorkány utcában is az egészségügyi határérték feletti légszennyezettséget mértünk - tájékoztatta a Pécsi Újságot Emesz Tibor, a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szakmai tanácsadója.

A szennyezett levegő pokollá teszi a légzőszervi megbetegedésben szenvedők életét. Dr. Balikó Zoltán tüdőgyógyász főorvos szerint a problémát komolyan kell venni.

- A londoni szmogkatasztrófában, évtizedekkel ezelőtt, rengeteg hurutos betegségben szenvedő ember halt meg. Azóta természetesen sok minden változott, elsősorban a gyógyszeres kezelés tekintetében történt nagy előrelépés. Ma már a légzési problémákkal küzdők állapota megfelelő kezeléssel viszonylag elfogadható szintre hozható. Ennek ellenére a légszennyezettség az esetükben súlyos következményekkel járhat - mondta a főorvos.

A gyógyszeres kúra mellett más lehetőség is van a védekezésre. A legjobb megoldás persze az lenne, ha a beteg kiköltözne a belvárosból - de a realitásoknál maradva, a tüdőbajosok főként a maszkokban vagy a légtisztító berendezésekben bízhatnak még.

- A szokványos maszkok véleményem szerint nem szűrik meg annyira a levegőt, hogy érdemi segítséget nyújtanának. Vannak viszont olyan drágább eszközök, amelyek nem engedik át a káros anyagokat. Az ilyen maszkok viselése tehát segítség lehet - tudtuk meg dr. Balikó Zoltántól.

A légtisztító gépek ára igen borsos, a legolcsóbbak körülbelül 40-50 ezer forintba kerülnek, a komolyabb masinákért azonban százezer forintnál többet is elkérnek.

A légúti megbetegedésben szenvedők számára jó hír, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint az utóbbi napokban hidegfronti hatás érvényesül Pécsett, ami csapadékkal és erősödő széllel is jár. A légmozgás iránya a városban általában északnyugatról délkeleti irányba mutat, így a szennyezett levegő várhatóan nem Kertvárosban köt majd ki.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva