Eddig nem találtak fogást a pécsi buszbeszerzésen - Bárki számára hozzáférhető a dokumentáció

2017. május 22. hétfő 12:06

Eddig nem találtak fogást a pécsi buszbeszerzésen - Bárki számára hozzáférhető a dokumentáció

Bár egyes hírforrások azzal a „szenzációs" értesüléssel rukkoltak elő, hogy nyomozás zajlik a pécsi buszbeszerzés kapcsán, s egy holland ügyészség is vizsgálódik az ügyben, kikérve a közbeszerzés teljes anyagát, ez valójában nem világrengető újdonság. Az viszont tény, hogy eddig egyetlen hatóság sem tett olyan bejelentést, amely szerint törvénytelenségre bukkant volna.

A beszerzett 115 használt Volvo busz megérkezése és 2015. októberi hadrendbe állítása óta gyakorlatilag megoldódtak a korábbi szocialista városvezetés által a tömegközlekedésben okozott problémák.

Az azóta eltelt időszakban ugyanakkor folyamatosak voltak a támadások a pécsi buszcsere-program kapcsán a baloldali sajtó és a szocialista párt részéről. Információink szerint eddig már hat ízben kérték ki különböző körök és szervezetek a teljes közbeszerzési anyagot - amit elsőként egyébként maga a szocialista párt kapott meg.

Jogszerűtlen volt a kiszervezés

Idén februárban újabb döntés született a szocialista buszkiszervezés kapcsán, miután a Baranya Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Állandó Választottbíróság szerint jogszerűen járt el a korábbi pécsi busztársaság városi tulajdonosa, amikor 2011-ben átvette a menedzsmentjogokat a kiszervezésben érintett Mecsekbusztól és új vezetőt nevezett ki a közösségi közlekedés biztonságának fenntartása érdekében. Mint ismert, korábban már magyar bíróság is kimondta, hogy a magántulajdonos menedzsmentje jogszerűtlenül járt el, amikor egy kézzel írt számlán kiszervezte, majd visszabérelte a városi buszokat.

A holland ügyészségi eljárásról szóló értesülés sem újdonság, a több hete elindult  folyamat során hetedik alkalommal kerül sor a dokumentáció átadására. Az viszont nem kicsit furcsa egybeesés, hogy pont akkor érkezett ez a megkeresés, amikor az országos sajtóban több helyen is megjelent, hogy a szocialisták jelenlegi parlamenti frakcióvezetője, a korábban pécsi alpolgármesterként tevékenykedő Tóth Bertalan tudhatott a pécsi buszok óriási botrányt kavaró kiszervezéséről egy magáncég részére. De az is figyelemreméltó, hogy a mostani eljárás akkor zajlik, amikor azt látjuk, hogy a baloldal külföldről, külföldi kapcsolatokon keresztül támadja az országot, a magyar politikát, az eddig elért eredményeket.

Az mindenesetre jelzésértékű, hogy eddigiek kapcsán a Tüke Busznál a teljes közbeszerzési dokumentációt összekészítették, így ha bárki kéri, akkor azt minden további nélkül bármikor megkapja. Ezáltal természetesen az anyagot a mostani eljárás során már egy hónapja eljuttatták a hatóságok számára.

 

H. L. B. - Fotó: Kálmándy Ferenc (archív)