Csorbai Ferenc, Mohács jelenlegi polgármestere a testület több határozatát sem hajtotta végre

2020. szeptember 10. csütörtök 15:46

Csorbai Ferenc, Mohács jelenlegi polgármestere a testület több határozatát sem hajtotta végre

A mohácsi képviselő-testület szerdán tartott, a szeptember 27-én esedékes időközi választás előtti minden bizonnyal utolsó ülésén kiderült, hogy Csorbai Ferenc, Mohács jelenlegi, még hivatalban lévő szocialista polgármestere a testület több határozatát sem hajtotta végre. Pávkovics Gábor, Mohács alpolgármestere az önkormányzatiság megcsúfolásának minősítette a történteket. 

 

 

Minden bizonnyal az időközi választás előtt utolsó alkalommal tanácskoztak szerdán a mohácsi képviselők. Az ülés összehívása sem ment zökkenőmentesen: a testület többsége ezt már augusztus 5-én kezdeményezte, amelyet követően - ha tetszik, ha nem - Csorbai Ferencnek 15 napon belül ki kellett volna tűznie az ülést, ám ezt nem tette meg.

A kormányhivatal ellenben nem késlekedett, amint észlelte a mulasztásos törvénysértést, s felszólította Mohács még hivatalban lévő, szocialista polgármesterét a képviselő-testület összehívására. (Amit egyébként azért kezdeményezett a képviselők többsége, mert szerintük több, halasztást nem tűrő kérdésről is döntést kell hozni, például a költségvetés módosításáról, a járvány ideje alatt a polgármester által megkötött megbízási szerződések fedezetének kérdéséről, valamint annak is szerettek volna a végére járni, végrehajtotta-e a polgármester a legutóbbi ülésen hozott határozatokat.)

A kormányhivatal felszólítása után viszont már nem volt pardon, így szerdán sor is került az ülésre.

Pávkovics Gábor, Mohács alpolgármestere lapunk érdeklődésére elmondta, kiderült, hogy a polgármester több határozatot sem hajtott végre.

- A testület határozatainak végrehajtása kötelező érvényű a polgármester számára, nincs mérlegelési jogköre. Pontosabban annyit tehetett volna, ha valamelyikkel nem ért egyet, ismét visszahozhatta volna azt a testület elé, de ezt nem tette meg. A történtek kapcsán nem tudok másképp fogalmazni, mint hogy ez az önkormányzatiság megcsúfolása Csorbai Ferenc részéről.

Az alpolgármester kifejtette, a júliusi ülésükön egyebek mellett arról is határoztak, hogy Csorbai Ferenc azonnali hatállyal mondja fel az általa kötött ügyvédi megbízási szerződéseket, illetve kössön szerződést azzal az ügyvédi irodával, amellyel az önkormányzat mintegy tíz éve mindenki megelégedésére dolgozott, s amellyel ő bontott szerződést.

- Ez utóbbi nem történt meg, az általa megbízott ügyvédek közül pedig legalább kettővel nem bontotta fel a szerződést, ez bebizonyosodott a szerdai ülésen, amit az egyik éppen jelen lévő érintett is megerősített kérdésemre - közölte Pávkovics Gábor.

Hozzátette, az a határozat sem teljesült, amellyel egy, a polgármester és a korábbi alpolgármester, Bognár Sándor közös cége által használt, a város tulajdonában lévő telek és épület bérleti díját rendezték volna az önkormányzat felé. Bár az erről is döntő júniusi ülésen nem tiltakoztak a szerződésben szereplő összeg és egyéb kitételek miatt sem, utóbb azzal érveltek, hogy hibásan szerepel a szerződésben a bérlemény egyes részeinek a nagysága. A testület most ennek kapcsán arról döntött, hogy öt napon belül meg kell kötnie a cégnek és az önkormányzatnak a bérleti szerződést, Bognár Sándor pedig bejelentette, ötmillió forintot ügyvédi letétbe helyeztek fizetési szándékuk biztosításaként.

 

Pávkovics Gábor a polgármester által nem teljesített határozatok közül végül az önkormányzat egyik cége, a Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Nonprofit Kft. teljes átvilágítását célzó könyvvizsgálók számára kiírandó pályázat elmaradását említette.

Utóbbihoz kapcsolódó előzmény, hogy Csorbai Ferenc korábban több, általa kiválasztott szakértőt is megbízott az átvilágítással, ám ezeket a szerződéseket a testület döntésének értelmében fel kellett mondania. A képviselők akkor határoztak a pályázat kiírásáról, azonban Csorbai Ferenc ezt sem hajtotta végre.

 

M. B.