Cserhalmi György nyitotta meg a Pécsi Országos Színházi Találkozót - NÉZZE MEG A MEGNYITÓT!

2012. június 07. csütörtök 19:58

Cserhalmi György nyitotta meg a Pécsi Országos Színházi Találkozót - NÉZZE MEG A MEGNYITÓT!

A nézők szeme láttára megszülető, de abban a pillanatban el is illanó produktumok alkotóiként jellemezte a színészeket az emberi erőforrások minisztere csütörtökön, a XII. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) megnyitóján mondott beszédében.

Balog Zoltán szerint a színészet kockázatos mesterség, mert hiába előzi meg verejtékes munka egy produkció készítését, ha a bemutató helyszínén és idején nem születik meg a varázs, ha értetlen a közönség, ha szétesnek a szerepek, a színház nem lesz igazi ünnep. Megjegyezte, hogy a színészek munkájának végterméke, más mesterségekétől eltérően, saját ünnepükön születik.

A miniszter szólt arról is, hogy a színház nyújtotta katarzisra, vagyis megtisztulásra, ráismerésre, felszabadulásra, inspirációra, szórakozásra mindenkinek szüksége van. Úgy vélte: a pécsi fesztiválon minden adott ahhoz, hogy ezt a közönség átélje.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere annak a véleményének adott hangot, hogy a baranyai megyeszékhely kiváló otthona az immár tizenkettedik alkalommal megrendezett eseménynek. Emlékeztetett arra, hogy a POSZT vezetését, szervezetét tekintve több változáson ment keresztül az elmúlt időszakban, ám ennek eredményeként abban már a színházi szakma egésze képviseltetheti magát.

TEKINTSE MEG A MEGNYITÓN KÉSZÜLT KÉPEKET:



A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy újként került be a fesztivál helyszínei közé az Európa Kulturális Fővárosa program keretében épült Kodály Központ és a Zsolnay Kulturális Negyed, biztosítva a rendezvények magas színvonalú lebonyolítását.

Cserhalmi György Kossuth-díjas színművész megnyitó beszédében sikert, boldogságot és baráti találkozókat kívánt a Színház téren megjelent több száz lelkes érdeklődőknek, akiknek szórakoztatásáról térzenével, óriásbábok felvonulásával és szökőkutakban tartott balettbemutatóval gondoskodtak a szervezők.

Az idei fesztivál versenyprogramjában 14 előadás szerepel, a Pécsi Nemzeti Színházban és a Bóbita Bábszínházban látható versenydarabokat Lőrinc Katalin táncművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, Zappe László kritikus és Bicskei István színész, rendező, koreográfus válogatta ki magyarországi és határon túli magyar színházak előadásai közül. A közönséget emellett 230 off-programra, azaz koncertekre, közönségtalálkozókra, és egyebek mellett kiállításokra is várják.

A tíznapos fesztivál versenyelőadásait mintegy hétezer ember láthatja, de a POSZT különböző rendezvényei összesen mintegy 50 ezer látogatót vonzanak, és a találkozó ideje alatt nemcsak a rendezvényhelyszínek, hanem a szállodák és éttermek is megtelnek vendégekkel.

MTI - Fotó: Dittrich Éva