Csaknem húszezer baranyai álláskereső elhelyezkedését segítette a kormányhivatal

2023. november 20. hétfő 16:15

Csaknem húszezer baranyai álláskereső elhelyezkedését segítette a kormányhivatal

Csaknem húszezer baranyai álláskereső kapott támogatást a 2015-ben elindult, összesen 16,72 milliárd forint európai uniós támogatásból megvalósított „Út a munkaerőpiacra" elnevezésű program segítségével. Az idei év decemberében záruló program során elért eredményeket sajtótájékoztatón ismertették a Baranya Vármegyei Kormányhivatal foglalkoztatási szakemberei. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

 

 

A projekt célja a 25 év feletti álláskeresők és inaktívak - különösen az alacsony iskolai végzettségűek - foglalkoztathatóságának javítása, nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedésének támogatása, a munkaerőpiaci eszközök hatékonyságának növelése, valamint a közfoglalkoztatásból a versenyszférába való átlépés elősegítése azok esetében, akik képessé tehetők és készek munkát vállalni a versenyszférában.

A források túlnyomó hányada a célcsoport nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedését segítő program megvalósítására irányult, míg a projekt másik része a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által nyújtott különböző szolgáltatások - köztük a munkavállalói mobilitást, a hosszabb külföldi tartózkodás utáni hazatérést, itthoni munkavállalást támogató EURES-szolgáltatások - hozzáférhetővé tételét, minőségének javítását segítette.

- A projektben elért eredmények és a jelenlegi munkaerőpiaci adatok is azt mutatják, hogy Baranyában hatékonyan használtuk fel a rendelkezésre álló 16,72 milliárd forintos európai uniós forrást - hangsúlyozta dr. Horváth Zoltán főispán. Hozzátette: az összes résztvevő közel egyharmada a projekt kiemelt célcsoportjának számító alacsony iskolai végzettségűek közé tartozott, ami azt jelenti, hogy egy munkaerőpiaci szempontból különösen hátrányos helyzetű rétegnek is sikerült érdemi segítséget nyújtani az elhelyezkedésben az „Út a munkaerőpiacra" projektben elérhető támogatásoknak köszönhetően.
Kép

Dr. Tigelmann Éva főosztályvezető arról beszélt, hogy a támogatási elemek közül ezúttal is a bérhez kapcsolódó támogatások voltak a legnépszerűbbek, ezekben több mint 16 ezer álláskereső részesült. Ugyanakkor több ezren kihasználták a vállalkozóvá válási támogatást és a képzési lehetőségeket is.

- A képzési szakirányok közül különösen kedveltek voltak az óvodai dajka, a személy- és vagyonőr, a szociális gondozó- és ápoló, a pénzügyi- számviteli ügyintéző, az eladó, a szakács, a cukrász, a raktáros és a gyógymasszőr tanfolyamok - emelte ki a Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály vezetője.

Forrás: Baranya Vármegyei KormányhivatalCSak